— Ajánló

— 2013. May 26. 23:25

— Írta: Varga Csaba

2013/06/13-15: Sónar Barcelona 2013

Idén ismét beletúrtunk az európai fesztiválok katalógusába, és úgy döntöttünk, hogy a hazai kötelező körök mellett megejtünk egy külföldi látogatást is. 2013-ban a barcelonai Sónarra esett a választásunk.

A Sónar fesztivál régóta origója annak a fajta fesztiválozásnak, ahol a zenei vonal és a bulizás csak egy része az egésznek, emellett pedig nagy hangsúlyt kap a sokrétű multimédia művészet és egyfajta expóként is szolgál, ahol belenézhetünk a zene és a jövő kaleidoszkópszerű kereszteződéseibe. Ennek megfelelően a fesztet nappali és éjszakai programra bontják: a Sónar by Day ad otthont workshopoknak, installációknak, technológiai startupok bemutatkozásának, míg a Sónar by Night esetében már teljesen zenei a fókusz, és a hol trendi, hol szélsőséges elektronikát korrekt, A-listás popzene lazítja fel.

Sónar Barcelona 2013 teaser

Fesztiválok esetében szokásunk, hogy fellépések egymásutániságából álló részletes menetrendet mondunk, de a Sónarról egyszerűen nem lehet ilyen lineárisat és biztosat összerakni. Lesz persze néhány pont, amit ki nem hagynánk, de elég csak belepörgetni a programfüzetbe, és máris elveszünk a jobbnál-jobb látni- és hallgatnivalók között. A terv az, hogy élőben is elveszünk majd a kavalkádban, és vadásszuk a jó pillanatokat.

Mondunk azért persze néhány nevet, hogy legalább stílusilag elhelyezzük valahova a fesztivált. Ha megbocsátjuk a mainstream csúnyábbik sleppjét (úgy mint Skrillex, Kalkbrenner vagy Richie Hawtin), kezdhetjük ott, hogy egy speciális 3D show-val érkezik a Kraftwerk, és nem fogunk ellenállni a Pet Shop Boys-nak sem. Aztán fix bejegyzések a naptárunkban a Major Lazer, Bat For Lashes, a Liars, Lindstrøm & Todd Terje, a TNGHT, Skream, Gold Panda, a Darkstar, Atom TM, Ólafur Arnalds triója és Jimi Tenor (aki már bejelentkezett egy videóval – lásd itt a cikk végén). A dj szettek közül tuti meghallgatjuk, mit pakol Laurent Garnier, a Modeselektor, Mary Anne Hobbs, de talán még a Justice-ba is belefülelünk. Ezzel a listával még csak a jéghegy csúcsát kapargatjuk, biztosan lesz egy rakás olyan fellépő, akinek a neve nem mond sokat, így élőben fedezhetjük majd fel az új kincseket.

A koncertek és dj szettek mellett pedig, amire még biztosan elnézünk az például a Music Hack Day (ahol zenefüggő fejlesztők 24 óra alatt raknak össze egy-egy zenéhez kötődő mobil vagy tablet alkalmazást), az izgalmas zenei alkalmazásokat felvonultató Market Lab, az új zenecsiholó eszközöket bemutató Hands On Area vagy épp egy 8-bit zenekészítő játszóház Motors & Music néven. Mindemellett mehetük még panelekre, nézhetünk installációkat és részt vehetünk workshopokon is (például azon, ahol megtanulhatjuk, hogyan szereljünk össze egy szintit).

Sónar by Day 2013

Amúgy ha valakinek felcsillant a szeme, és arra gondol, hogy na jó, de hát ez csilió forintba kerül, beszéljünk röviden az anyagiakról is. A háromnapos fesztiválra a bérlet 40 ezer forint (175 EUR), emellett nyilván oda kell jutni valahogy, és aludni sem ártana valahol. Repjegyet alig pár héttel ezelőtt (vagyis közel a kiutazáshoz) tudtunk foglalni 30 ezer forintért oda-vissza per fő. Szállást pedig kalandvágyók megoldhatják couch surfinggel ingyen, de fizetős verzióban is nagyon jól ki lehet jönni péládul az Airbnb használatával, ahol közvetlenül lakás tulajoktól lehet akár csak egy szobát bérelni. Így a fix költséget nagyjából 100 ezer forintból ki lehet hozni per koponya.

A fesztiválról természetesen mesélünk is majd. Ha minden jól megy már a helyszínről fogunk élőben közvetíteni minimum Twitteren, jobb esetben küldünk fotókat, netán egy-két videószeletet. Aztán ha hazajöttünk, mindenképp lesz bővebb beszámoló is, amire számíthattok.

Jesse és Jimi Tenor úton a Sónar 2013-ra