— Ajánló

— 2013. July 30. 10:30

— Írta: Varga Csaba

2013/08/05-12: Sziget Fesztivál 2013

Idén úgy ajánlunk Szigetet, ahogy egy jó fesztiválnyugdíjashoz illik, ugyanis ebben az évben csak a pénteki és szombati napra sikerül kijutnunk. Ettől még persze ti menjetek végig, ha tehetitek, de most azt meséljük el, mi hol lógunk majd a hétvégén.

Augusztus 9., péntek

15:00 Skip&Die (A38)
17:45 !!! (Nagyszínpad)
19:30 Calexico (Világzenei)
19:30 Booka Shade (Party Aréna)
21:30 Blur (Nagyszínpad)
22:00 Recirquel – Night Circus (Cirkusz)
23:30 Woodkid (A38)
01:00 Rangleklods (A38)

Jó lenne pénteken már koradélután kiérni, ekkor nyitja ugyanis a mi Szigetünket a holland C-mon & Kypski billentyűséből (Jori Collignon) és a dél-afrikai énekes-vizuálművész Catarina Aimee Dahms-ból álló duó, a Skip&Die – ezt valahol a hecc performansz és az odamondós electroclash környékére lehet belőni. Aztán késődélutáni napsütésben érkezik ismét a !!!, háztáji kedvencünk, róluk írtunk már sokat. Fél 8-kor nehéz választás lesz a Calexico és a Booka Shade között: előbbit egyszer már hallottuk a 2009-es Szigeten, és hiba nélküli folk-rock koncertet adtak; utóbbihoz pedig egy Nyugati melletti Eiffel téren tartott builban volt szerencsének, de maradt bennünk hiányérzet. Valószínűleg amiatt, hogy mennyire szeretjük a Booka Shade-et, ennek fogunk először esélyt adni, aztán meglátjuk, hogyan alakul.

Skip&Die – Love Jihad

A Blur enapi nagyszínpadot záró buliját felírtuk mint kötelező útbaejtendő, de lássuk be, nem ettől várjuk a megváltást. Ellenben az egy érdekes fordulat, hogy idén lesz már egy külön helyszín a Szigeten a cirkuszi produkcióknak. Tavaly mi is a legkellemesebb meglepetésként számoltunk be a Recirquel előadásáról, amely ez alkalommal a dedikált sátor főszámaként tér vissza, és minden este 22 órától látható lesz Night Circus címszó alatt. Utána ezt koronázzuk meg fél éjfélkor, amikor a klipjeiben vizuálisan bitang erős, nagylemezén pedig már-már komolyzenei szinten mozgó Woodkid érkezik live actjével.

Woodkid – Iron

Augusztus 10., szombat

15:00 Le Cirque du Platzak (Cirkusz)
16:00 Enter Shikari (Nagyszínpad)
17:30 Nneka (A38)
19:30 Mokoomba (Világzenei)
19:30 Ian Siegal (Blues)
19:30 Emilíana Torrini (A38)
21:00 Leningrad (Világzenei)
21:30 Hadouken! (A38)
01:00 Gesaffelstein (A38)

A két napot cirkusszal kötjük füzérbe: a Sziget minden napján délután 3-kor a holland Le Cirque du Platzak tart előadást, itt kezdünk. A zenei programokat egy könnyed Enter Shikari-féle elektronika-metál kombóval kezdjük, majd a nigériai származású Nneka soulos-hiphopos freedom fighter koncertjére leszünk kíváncsiak. Az afrikai vonalat utána folytathatjuk is a zimbabwei Mokoombával, de a 19:30-as már egy erősen megosztott hely, vannak alternatívák: ott lesz a blues színpadon a zseniális Ian Siegal, aki egyszer már kicsavart minket egy vagy két és fél órás koncerttel a Dürerben; illetve ekkor fog varázsolni az izlandi Emilíana Torrini is, akit már jóval a széthájpolt Jungle Drum előtt szétimádtunk, ráadásul eddig még nem láttuk élőben.

Nneka – Heartbeat

Estére laza mászkálás közbeni útjelzőként terveztük be az orosz ska őrület Leningradot és a brit new raver Hadoukent. Éjfél után viszont már biztos, hogy az A38 sátor felé állítjuk a célkeresztet, hogy 1-re odaérjünk a nevének hangzásával ellentétben teljesen francia Gesaffelsteinre. A pasasnak idén júniusban jelent meg Pursuit című száma, ami nem elég, hogy már önmagában egy erős track, de olyan klipet is készítettek hozzá, hogy a kettővel együtt minden figyelmünk megszerezte, kíváncsiak leszünk rá élőben.

Gesaffelstein – Pursuit