— Ajánló

— 2013. August 13. 10:06

— Írta: Varga Csaba

2013/08/16-18 – Fekete Zaj Fesztivál @ Dürer Kert

Az intézményesült hazai fesztiválfelhozatalban évek óta üde és a fősodortól kellemesen messzebb helyezkedő Fekete Zaj Fesztivál idén is megrendezésre kerül, csak a helyszín változik: 2013-ban a Dürer Kertben lakik majd három napig.

Ahogy az idei nyarat eddig megítélhettük a hazai fesztiválok türkében, a Fekete Zaj Fesztivál akár egy kinyilatkoztatás is lehetne, hogy a kellemetlen és erőltetett monstre rendezvények mellett hogyan tud értéket képviselni egy kisebb, de jelentősen kompromisszummentesebb kezdeményezés. Ezt a zászlót hordozva mehetünk augusztus 16-18 között a Dürerbe, hogy belenyaljunk a zajos vasakon dobolástól a digital hardcore-on át a psychobillyig mindenféle zenébe, ami lelkünknek kedves módon underground.

A három nap csúcspontjait alkotva lesz sámánzene a VHK-tól, experimentális post-rock a Pozvakowskitól, masszív punk és stoner a Szabad az Á színpadon, de mi legjobban az erős nyitásként mindjárt az első napon játszó Atari Teenage Riotot várjuk. Alec Empire vastag zajos elektronikával és fröcsögő politikus punkkal operáló digital hardcore csapata járt már hazánkban többször is, mi például láttuk Alec és Nic Endo duó szetjét 2009-ben, majd legutóbb 2010-ben volt hozzájuk szerencsénk, amikor interjút is készítettünk, de vétek lenne kihagyni egy újabb alkalmat arra, hogy egy jól irányzott csapással egyszerre üssék ki a retinánkat és a dobhártyánkat.

A Fekete Zaj Fesztivál egyébként három napon keresztül három színpadnyi helyet tölt tele programokkal, úgyhogy érdemes végigböngészni a teljes kínálatot, amit itt megtalálsz, ha pedig jössz, ne felejtsd el bökdösni a Facebook eseményt.

Atari Teenage Riot – Collapse of History