— Ajánló

— 2013. September 10. 09:36

— Írta: Kollár Bálint

2013/09/12-22: CineFest Nemzetközi Filmfesztivál (Miskolc)

Másfél hétre minden vetítővászon Miskolcra szegeződik majd – a CineFest programja ugyanis több, mint emlékezetes. Itthon mozis forgalmazásba (egyelőre) nem kerülő ígéretek, premier előtti vetítések, a DunaDOCK által összeállított dokumentumfilmes program és jó koncertek jellemzik majd a szeptember 12-től kezdődő fesztivált.

A fesztivál nyitófilmje Joseph Gordon-Levitt (Looper, A Sötét Lovag – Felemelkedés) rendezői bemutatkozása, a Don John lesz. A Shame inverzének is tekinthető film alászállás az internetes pornó és a kielégíthetetlen vágyak rekeszizomterhelő világába – olyan sztárokkal, mint Scarlett Johansson vagy Julianne Moore. A történet szerint a barátai által csak Don Johnak nevezett Jon Martello mindent tárgyilagosan szemlél az életben: a lakását, az autóját, a családját, a nőket. Hiába visz haza azonban szinte minden hétvégén egyet az utóbbi kategóriából, a libidóját inkább az internetes pornó mozgatja meg. Elhatározza azonban, hogy megkeresi a tökéletes szex kulcsát.

Gordon-Levitt mellett Daniel Radcliffe is igyekszik új dolgokban kipróbálni magát. A Young Doctor’s Notebook és A Fekete Ruhás Nő után rögtön három filmben is szerepet vállalt, melyek közül a beat-mozgalom születéséről szóló Kill Your Darlings (Öld Meg Kedveseid) Miskolcra is eljut majd. A hegeket hallucinációkra cserélő Radcliffe (aka Allen Ginsberg) mellett feltűnik még Jack Kerouac (Jack Huston), William S. Burroughs (Ben Foster) és Lucien Carr (Dane Deehan) is.

A felsorolásból nem hagyhatjuk ki az Edgar Wright-féle Cornetto-trilógia záródarabját, a The World’s Endet sem. A Haláli Hullák Hajnalával a zombifilmeket, a Vaskabátokkal a buddy cop filmeket egyszerre kifigurázó és továbbgondoló rendező ezúttal egy sajátos kocsmatúrát ígér a nézőknek, ahol valószínűleg semmi sem úgy történik majd, ahogy azt mi gondolnánk. Nem várunk kevesebbet a filmtől, mint az amerikai kritikusok által az év egyik legjobb filmjének kikiáltott Francis Hatól, Noah Baumbach új filmjétől. Utóbbi zombik és rendőrök helyett a New York-i életet állítja a célkeresztbe, Godard és Truffaut stílusában.

Ráadásul ezzel a rövid felsorolással alig pár celluoidkockát vágtunk csak le a tekercsből, hiszen több, mint kétszer ennyi film vár ránk a fesztivál alatt. Aki pedig tanulni is szeretne, nem csak néz(előd)ni, azt várják a DunaDOCK által meghívott rendezők különleges mesterkurzusaira, szeptember 13-a és 16-a között.

A további filmekről és a vetítések időpontjairól a CineFest honlapján, vagy Facebookon érdemes tájékozódni – ott találkozunk!