— Ajánló

— 2012. February 1. 06:25

— Írta: Velkei Zoltán

2012/02/03: The Edge @ Fabrik

A nyitott gondolkodású zenehallgatókért, a hazai tehetségekért és a jó közösségi élményért indul el The Edge címmel egy új bulisorozat a megújult Fabrikban, most pénteken a Gozsdu Udvarban. Az ötletről, magáról a koncepcióról és az első fellépőkről Crimsonnal, Nagával és Bernáth Péterrel beszélgettünk.

“Az Edge alapötletét az adta, hogy szerettünk volna egy olyan fórumot létrehozni, ahol kíváncsi, toleráns és jókedvű emberek jönnek össze, hogy hétről hétre péntekenként a radikálisan más, önmagukban is szokatlan fellépő-összeállításokat, és az ezekből eredő, ritkán hallható, ultrafriss vagy akár obskúrus zenei hangzásvilágokat hallhassanak. Ez lényegében egy vállaltan alternatív technoklub”, mondja Crimson, aki az ikz-projektjével lett tagja az Edge kollektívájának. A csoport további szereplői is nevesek, hiszen megtalálható köztük a Nagával fémjelzett Lidokain Klub, az itthon egyre nagyobb népszerűségnek örvendő RTS.FM Budapest nevű netrádió, valamint a Plug & Lay mesterelméi is, akik már évek óta veszik szárnyaik alá a hazai ambient, idm és ezeknek a táncosabb megfelelőit képviselő művészeket.

“Az utóbbi pár évben megjelentek tehetségek, akik egyszerűen soha senkitől nem kapnak lehetőséget a rendes bemutatkozásra. Az Edge-bulik egyik célja az lesz, hogy ők játszhassanak. Látjuk, hogy erre van igény, ugyanis a Plug & Lay-buliknak egy ideje nagy sikere van, és ők azok, akik szinte egyedüliként építették arra az estjeiket, hogy folyamatosan új arcokat mutassanak be”, mondja Naga. “Az ő szellemiségükkel találkozik az RTS.FM Budapest közösségi jellege, mint egy újabb platform a vérfrissítéshez. Több bulink is streamelhető lesz majd a weboldalukról. Ezek arról fognak szólni, hogy ha csukott szemmel táncolsz, nem jársz messze a valóságtól.”

“A négy alapító csapat zenei ízlése alakítja majd a műsorokat, amiknek megfelelően havi négy különböző, az adott csoportra jellemző hangzásra, rokon stílusokra, kis zenei családfa kutatásba bonyolódó estekre lehet számítani”, teszi még hozzá Crimson. A február 3-i nyitóbulin elsőként a mélyebb technókat kedvelő Yngoma fog debütálni (balra), aki mellett játszik Isu, Bernáth Péter (Plug & Lay), illetve Andras Toth – utóbbi egy live acttel érkezik. A folytatásban aztán lesz olyan este, amikor Naga és Max Factor zenél, de Cadik és Mesterházy is találkozik majd. Külön ki kell emelni a február 24-i rendezvényt, amikor az egész buli streamelhető lesz az RTS.FM Budapest weboldaláról, ezzel is erősítve a közösségi élményt. “Nem akarjuk megmondani a frankót, az Edge nem a 30+ korosztály sznob megfejtése lesz a technóra és a többi zenére” zárja a beszélgetést Bernáth Péter. “Ezek a bulik arról fognak szólni, hogy az emberek jól érezzék magukat, és úgy bulizzanak, ahogy régen: önfeledten, táncolva, mosolyogva.”