— Film

— 2007. August 27. 23:02

— Írta: Varga Csaba

Érdekességek a Moziünnepen

Csütörtöktől vasárnapig (aug. 30-tól szept. 2-ig) tart az idei Moziünnep, amikor szokás szerint néhány napig olcsósított jeggyel lehet nézni jó néhány filmet számos moziban. Az aktuálisan futó rotáción kívül mindig van néhány extra érdekesség, ami jó eséllyel kommentár és szó nélkül tűnne el a süllyesztőben “normális” esetben, így viszont kiemelt különlegesség státuszt kapnak, és az árvezérelve moziba tévedő tömegek rájönnek: van művészet a Bridget Jones-on túl!

A bevezetőben említett kiemelt kategória két fő posztot takar: vannak a premier előtti (vagyis mozis rotációba majd csak a mozirush után kerülő – ha kerülő) filmek, és azok, amelyek bemutatóját éppen a Moziünnepre időzítették. Bekajálva a marketinget először én is a premier előtti listára kattintottam. Részben azért, mert hát ugye ez rettentő exkluzívul hangzik, meg hát ez az első pont a honlap Filmek menüje alatt.

FarkasA premier előtti filmek között sikeresen siklottam (szinopszis-olvasással együtt) kábé fél perc alatt a harmadik bejegyzésre, ami a Farkas címet viselő Tóth Tamás-film, és az első érdekesnek tűnő darab. A sztori szerint egy kis szibériai szarvasmarha-tenyésztésből élő településen vérszívó farkasok tizedelik a csordát, mire az ottlakók az állatok nyelvén is értő, legendás sámánt hívják, hogy sztornózza a rontást, és javítson a helyzeten. A film az adott settingben, karakterekkel és hiedelmvilággal a háttérben egy elég jól megoldható alkotásnak tűnik, így érdekes lehet, hogy mit hoztak ki belőle. Az erősen a Drawing Restraint 9 képi világát és üresen bambuló képsorait idéző trailer alapján nem sokat. Remélhetőleg a teljes filmben ennél többet. Az orosz művészeti kérdőjeleket felidéző két évvel ezelőtt a Titanicon feszt-nyertes 4 is áthallható egyes hangulati elemek révén, de hátha ez is csak délibáb.
(Farkas: hivatalos honlap | trailer)

NextA következő szemfény-csillantó bejegyzés a premier előtti listán a Next. Az alapmű a Philip K. Dick tollából származó Golden Man (Az aranyember), amelynek főhőse egy aranyszínű szőrrel borított mutáns srác, akinek különleges képessége, hogy hihetetlen gyorsan mozog, és hogy két perccel előre látja a jövőt. Az írás az egyik zseniális gyöngyszeme az Agave által Lenn a sivár földön címmel kiadott novelláskötetnek, úgyhogy ez alapján vakon venném a mozijegyet bármennyiért, a film viszont ebből nem sokat tartott meg. A filmbéli Cris szerencsejátékra és hasonló ügyeskedésekre használja képességét, szőrősnek csak annyira szőrös, amennyire Nicolas Cage úgy alapjáraton, a stílus pedig messze elrugaszkodik a filozófikus sci-fi vonaltól, és valahol az xXx 2 és James Bond között csattan Lee Tamahori filmográfiájában. A várakozások így lényegesen langyosabbak, de azért kíváncsiság okán kötelező darab.
(Next: hivatalos honlap | trailer)

SzáműzöttekMég mindig a premier előtti kategóriában találjuk a Száműzöttek (Fong juk) című Hong Kong-i krimit, amiben ha épp zsaruk lennének bérgyilkosok helyett, akkor pont olyan lenne, mint a Sha Po Lang, így viszont pont olyan, mint ha Johnny To újrarendezte volna a Ronin-t. Na, ez a film biztos, hogy nem fogja megváltani a világot, viszont aki szereti a tipikusan távol-keleti távolba révedő tekinteteket, az itt sem fog csalódni. Csendes gitárpengetésekkel aláfestett, messze eltúlzott érzelmeket a vászonra sütő kínai new wave mozi, amiben azért ott van még a martial arts vonal néhány példás pofozkodás erejéig. Én megnézem.
(Száműzöttek: hivatalos honlap | trailer)

TidelandA Monty Python-klán háza tájáról érkező Terry Gilliam a beteg humor mellett időről-időre jelentkezik egy olyan filmmel, amitől az ember köpni-nyelni nem tud. Ilyen volt ’85-ben a Brazil, vagy ’98-ban a Fear and Loathing…, most pedig újra bepróbálja. Gilliam íróként és rendezőként is jegyzi a Tideland című varázsalkotást, ami egyszerre elbűvöl és megrémiszt. A trailer alapján kicsit úgy fest, mintha megirigyelte volna Gaimantől a Mirrormask-ot, de látta, hogy a Pan’s Labyrinth-el nem igazán sikerült komolyba fordítani az elvarázsolt világot, és akkor majd ő. Hát őszintén kívánom, hogy sikerüljön neki, én rohadtul szurkolok! És tuti, hogy megnézem. Ja, hogy miről szól a film? Nézzétek meg a trailert, többet írni erről szerintem nem érdemes.
(Tideland: hivatalos honlap | trailer)

Monica BellucciAz előbbi filmmel ért véget a permier előtti vetítések tízes listájának szemezgetése, a premieres filmek viszont ennél sokkal gyorsabban átpörgethetők. Ami azt illeti, egy igazán izgalmasat sem találtam. Oké, talán egyet. A film elég bénának tűnik, a szereposztás teljesen indokolatlan és bevételhajhász. Na, de mégis, ki a francot érdekel bármi, ha széles vásznon láthatja Monica Belluccit? Valójában teljesen meg lennék elegedve, ha megkapnám azt az öt percet a filmből egy cédén, amikor ő látható. Ja, és ez az Utál a csaj (She Hate Me) című crap movie.

A sima, egyébként is sztenderd rotációban látható filmeket nem taglalom, mert azokat úgyis láthattátok már, és olvashattatatok róla eleget. Mindenesetre csak az említés szintjén érdemes beülni a Bábelre és a Hannibál ébredésére. Aki pedig nem hisz nekem, vagy többre kíváncsi, az böngéssze a moziunnep.hu-t. Arra viszont figyeljetek, hogy a honlap filmajánlói valami ultra erős szinten szarok, úgyhogy ne onnan merítsetek kedvet a filmekhez, inkább gúglizzatok rá, nézzetek egy trailert, és érzésre. Meg azt hiszem, szinte minden film megtalálható a port.hu-n is, ahol korrektebb szinopszisokat kaptok.

Aztán augusztus 30. és szeptember 2. között tűnés a moziba be!


Némi frissítés (2007. augusztus 28.)

A teljes programot és repertoárt végigböngészve találtam még egy pár filmet, ami abszolút nézésre érdemes, és át is szabták a menetrendet. Úgyhogy ihletmerítőként idemásolom a saját időtáblám, hátha van benne kedvcsináló. A sorvégi időpont a filmek várható befejezési ideje. Ez a mozik közötti átérés miatt hasznos.

Csütörtök
20:30 – Tideland (Cirko-Gejzír) [22:30]

Péntek
18:30 – Kubrick menet (Uránia) [20:00]
21:30 – Grindhouse (double feature) (Corvin) [23:00]

Szombat
15:30 – Tibetben a lélek (Uránia) [17:00]
19:00 – Farkas (Uránia) [20:20]
22:30 – Candy (Művész) [00:30]

Vasárnap
13:30 – Transformers (Corvin) [16:00]
18:15 – A 23-as szám (Európa) [20:00]
21:00 – Friss levegő (Uránia) [23:00]

Még egy plusz info: a Next című film sehol sem szerepel a programok között. Erre vonatkozó infó a moziunnep.hu-n az Események menüpont alján, az Extra címszó alatt található, ami alapján a filmet a Palace Westendben vetítik majd vasárnap este.