— Könyv

— 2007. August 9. 00:17

— Írta: Belányi József

A bűz hoz tűzbe?

A ParfümVannak olyan könyvek, amiket egy bizonyos oldal ellapozása után szinte fizikai fájdalom letenni. Nem gondoltam volna, hogy Patrick Süskind A parfüm (Egy gyilkos története) című regényében is lesz majd ilyen. Óriásit tévedtem. A szagtalan béka története magával ragadja az érzékszerveket.

Belegondolva a dologba, nem lenne túl hálás, ha a Béka vezetéknévvel kellene leélnem az életem. Pláne akkor, ha ez az élet egy halpiac faasztala alatt kezdődne. Ki az, aki nem válna pszichopatává ilyen indítás után?!

Jean-Baptiste Grenouille így kezdte, tömeggyilkos is lett belőle. Eleinte nevelőszülőknél cseperedik. Az első azért adja vissza a szerzeteseknek, mert nincs szaga a kölyöknek. A másodikat a volt férje szabadította meg a szaglás megélésétől, amikor egy piszkavassal orrnyergen verte, neki tehát nem tűnik fel, hogy Grenouille teljesen szagtalan, viszont a többi lelenc mindenáron meg akar szabadolni a furcsa “jószágtól”. Sikertelenül. A Béka túlél mindent (talán a Macska név jobban illett volna hozzá…), bár a fekélyek és egyéb egészségre ártalmas betegségek látható nyomot hagynak arcán és testén.

Főhősünk elég hamar rájön, hogy számára a kommunikáció fő csatornája az illatok és szagok világa. Szemmel megkülönböztethetetlen tárgyakat differenciál több alfajra. Orra és szagmemóriája felülmúlhatatlan. Párizst sem látvány alapján fedezi fel – illattérképet komponál agyában, ami alapján jobban tájékozódik bárkinél.

Az első gyilkosság még szinte véletlen. A hirtelen megtalált illatcsoda miatt önállósodik a 15 éves Jean-Baptiste két torokszorító keze, de a későbbiekben már a tökéletes parfüm megtalálásának szolgálatában állnak a gaztettek. Előtte van egy jó kis elvonulós rész, amikor hősünk gyakorlatilag lemegy kutyába (kész állatkert, nem?), és egy világtól elzárt barlangban heveri ki emberundorát.

Igazából az utolsó tíz oldalból derül csupán ki, hogy az imdb.com-on kívül nem sok forrás fogja majd tartalmazni Jean-Baptiste Grenouille életrajzát. Eddig a pontig azonban akár dokumentumregénynek is hihetjük az 1985-ben készült munkát. A filmet nem láttam, de talán nem is baj. Ez a 259 oldalas nyomtatvány minden érzékszervet kielégít.

Az általunk talált legolcsóbb elérhetősége a könyvnek a Bookline internetes rendelése, ami 2.152 Ft, de ha találsz ennél olcsóbbat, jelezd alább a kommentárban! Német eredeti nyelven pedig akár még olcsóbban is beszerezhető.