— Könyv

— 2012. July 10. 08:44

— Írta: Deák Ági

Konstruktív rombolás – Nemkönyv nemolvasáshoz

A Nemkönyv végigvezet mindazon a 86 dolgon, amit egy rendes könyvvel egy jóravaló ember soha nem tenne meg. Nem olvasásról van szó, és nem is (csak) szamárfülhajtásról, hanem jórészt kőkemény rombolásról.  Ez mégis miért lenne jó egy nemolvasónak? Mert néha igenis jólesik falhoz vágni egy könyvet.

A könyvek szerelmeseként szigorúan bánok a könyveimmel. Még ceruzával sem írok beléjük, a borítójukat leszedem, hogy utazásnál még véletlenül se gyűrődjenek össze a táskámban, “használat” előtt becsomagolom őket. Így bevallom, kissé értetlenül fogadtam a Nemkönyv megjelenését. Mit csináljon az ember egy olyan könyvvel, ami nem olvasásra való? Milyen egyáltalán egy Nemkönyv? Mi az a 86 dolog, “amit mindig megszerettél volna tenni egy könyvvel, de mindig megtiltották”? A szamárfülhajtáson, a rajzolgatáson és a jegyzetelésen kívül nem tudnék még 83 olyan dolgot összeszedni, amit titkon megtennék, így kíváncsi voltam, milyen általam sem ismert vágyakat akar a Nemkönyv valóra váltani. Persze előfordult már, hogy egy rossz regényt legszívesebben falhoz vágtam volna, és sajnos sikerült már leennem, leinnom legféltettebb kincseimet, na de hogy szándékosan dörgöljek málnát a lapokra, vagy kóstoltassam meg a kutyámmal a könyvet, tépjek ki belőle lapot, vagy ragasszak bele jégkrémpálcikát? Na, azt már nem!

Amiről korábban azt hittem, szentségtörés, az vidám és felszabadító szórakozásnak bizonyult. Eleinte persze kétkedve és óvatosan teljesítettem a feladatokat – sőt igyekeztem minél esztétikusabban a Nemkönyvbe belefirkálni -, de egy ponton túl, igazából csődöt mondanak erőfeszítéseink. A Nemkönyv a lehető legegészségesebb módon hozza ki az emberből az állatot, hiszen bármennyire meglepő, de tényleg katartikus összebarmolni egy könyvet, és ezzel a jól megtanult viselkedésformának beinteni egyet.


NemKönyv – Ne olvasd, csináld!

A Nemkönyv másrészről felszínre hozza a bennünk lakozó óvodást is, ill. romboláson keresztül a kreatív alkotás irányába viszi el a nemolvasót, de megfelelően használva akár élményeink feljegyzésére is alkalmasak lapjai. A Nemkönyv izgalmas, egyedi nyári naplóvá állhat össze. Az egyes feladatoknál dokumentálhatjuk a teljesítés helyét és az idejét: ahol biciklivel kell áthajtani a lapokon, ott a keréknyomok a hétvégi biciklitúránk kellemes perceiről tanúskodnak majd, ahol poháralátétként használjuk a Nemkönyvet, a korsónk nyoma mellett dokumentálhatjuk a sörözés alatt megnézett focimeccs eredményét, ahol pedig szóbuborékokba kell hülyeségeket felírni, ott egy baráti társasággal átmulatott este aranyköpései listázhatók. Pár év, évtized múlva így sokkal személyesebben élhetjük majd újra 2012-t, hiszen olyan apró emlékeket is visszahozhat, amelyekről egyébként megfeledkeznénk.

Ha esetleg valakinek még lennének kétségei a Nemkönyvvel kapcsolatban, annak ajánlom a fenti videót, ill. az Ünnepi Könyvhéten készült rövidfilmet. Ha Beck Zolinak is bejött a Nemkönyv, akkor Neked miért ne tetszene?

Linkek: