— Vizuál

— 2011. May 14. 13:35

— Írta: Kollár Dániel

A Mi graffitink 15 éve – Portfolio Points kiállítás

Magyar graffiti kiállítás nyílt a Wesselényi utcai Shopp Urban Gallery-ben, A Mi graffitink 15 éve címmel. A Portfolio Points keretében megrendezett tárlat félúton mozog egy igazi kiállítás és egy felcelluxozott, papírra nyomtatott deszkás boltos képgyűjtemény között. A tovább után elmondjuk, miért jó ez ebben a formában.

Keresve sem lehetne találni jobb időpontot egy graffiti kiállítás megnyitásához, mint a mostanit. A Neopaint ténykedésének köszönhetően a nemrég még közellenségnek kikiáltott firkászokból rövid időn belül sikkes urban art művészek lettek, és miután a falfestés témája nagyvárosi kismama-kompatibilissá vált, maga a graff körül is érezhetően csitultak az indulatok, és főleg a fiatal felnőttek feje fordult érdeklődően a tagek és wholecarok világa felé. Graffiti kiállítást tartani tehát abszolút időszerű, hovatovább edukációs jellegű is, és noha a mi writereink valószínűleg sosem lesznek akkora sztárok, mint Seen az USA-ban, vagy Daim Németországban, elitista szociológus zsargonnal élve a magyar társadalom mintha megérett volna arra, hogy múzeumi keretek között is megismerje a stílust.

De ne szaladjunk azért ennyire előre! A Mi graffitink 15 éve nem a Szépművészetiben van, nincsenek PNC rajzokkal fedett, kiállított vagonok mellett szunyókáló teremőrök, se a GRW történetét bemutató tárlatvezetők. Egy pici ruhabolt galériáján helyeztek ki a kiállítók itthon és külföldön egyaránt lőtt, magyar rajzokat és tageket dokumentáló fotókat, kb 50 darabos mennyiségben. Rajtuk érdemes végigfutni azoknak, akik édes nosztalgiával gondolnak vissza a hazai hip-hop felcseperedésének éveire, szeretik a mávkéket megtörő színeket, valamint Nikon, vagy Blik neve is ismerősen cseng, per az előző szempontok különböző variánsai. Tényleges graffitiket csak néhányat tudunk elcsípni a lépcsőfeljárónál, kis méretű, üde színű nice to have-skiccek, amiknél se többek, se kevesebbek; majd ennél a pontnál el is fogy a kiállítás.

Tish - PNC

A Mi graffitink 15 éve ugyanolyan mikroimpulzus, mint a Portfolio Points-os események nagy része. Mégis, nagyon meg tudja dobni az estét a maga 6-8 percével. Reméljük, hogy csak egy pozitív pillangóhatás első, jobb publicitást is kapó eseményét köszönthetjük benne, és hamarosan nagyobb színpadot is követel magának a lassan felnőttkorba érő magyar graffiti. Igény az volna rá.

A kiállítás május 30-ig tekinthető meg a Wesselényi utca 13. szám alatt, ingyenesen. Zárásképpen pedig hallgassuk meg a Firmától a Több száz milliót!


Firma – Több száz millió