— Vizuál

— 2012. November 15. 15:06

— Írta: Kalugyer Roland

Cézanne és a múlt – a Szépművészetiben

Az őszi szezon egyik legjelentősebb tárlata nyílt meg pár hete a Szépművészeti Múzeumban: Paul Cézanne festményeivel az impresszionizmus nem kevésbé jelentős darabja költözött február végéig Budapestre. A hagyomány, alkotóerő és múlt fogalmaival tematizált kiállítás nem is igazán a festőt, mint inkább egy teljes művészi életutat tár fel előttünk.

Akaratlanul is a lehető legjobb időpontot választottuk a Cézanne és a múlt megtekintésére: a hétköznap kora délutáni időszakban azonban még így is számottevő látogatómennyiséget mondhatott magának a Szépművészeti. Később, utunk végéhez érve pedig már-már tömeggé érlelődött a nézőközönség, így pláne örültünk, hogy kényelmesen, a tárlatot mélységeiben felfedezve tölthettünk el egy kis időt. Meg is érdemli a türelmet és a rászánt szabad órát-órákat, ugyanis az összeállított gyűjtemény nem csupán műkincsként jelentős, de az üdvözlendő koncepciónak hála éppúgy kíván történetet mesélni.

És főleg betekintést nyújtani a művészettörténet egyik legizgalmasabb korszakába, ráébreszteni arra, hogy a ma már nagymesterekként tisztelt alakok egykor éppoly útkereső kezdők voltak, mint a mai kezdő piktorok. Hagyomány és múlt között őrlődve igyekeztek megtalálni mindazt az ecetvonásokban, ami idővel sajátjuknak mondhatnak, és ez Paul Cézanne-nak sikerült is. Geskó Judit kurátor kiállítása nem csupán festményekkel, de médiumokon túlnyúlva szobrok és könyvek segítségével igyekszik bemutatni, mennyivel több volt az Aix-en-Provence-ban születő és ott is elszunnyadó festő az alapvetően csendéleteiről és tájképeiről ismert alaknál, akinek sokan megismerték. Így a Cézanne és a múlt nem csupán a francia képeiből, de barátok alkotásaiból, barátokról készült arcképekből és a géniusz apró részleteit sorról-sorra felfedő művekből áll. Ugyanakkor pedig hitelesen mutatja be az antik művészettől megigézett, a klasszikus technikákat megtanuló, majd azok határait kitapasztaló és elhagyó művészt.

A Cézanne és a múlt nem csupán a szépséget, de a teljességet is kívánja bemutatni, és ehhez alanya élete tökéletes modellt kínál. A korai munkában az erotikus és erőszakos témákat éppoly megigézetten kutató festő ugyanaz, mint akinek kései képein csöndben kártyázó alakok és mozdulatlan tájak uralkodnak: ennek az útnak, és közben a korszaknak a megismeréséhez nyúlt kulcsot a Szépművészeti kiállítása.

A Cézanne és a múlt 2012. október 26. és 2013. február 17. között tekinthető meg a Szépművészeti Múzeumban.