— Vizuál

— 2008. April 19. 14:13

— Írta: Kriszta

Figuralitás és színmánia Nürnbergből

A Nürnbergi Képzőművészeti Egyetem 21 diákja látogatott el Budapestre a hét elején, hogy személyesen is itt legyenek tíz napig tartó kiállításuk megnyitóján. A tárlat címe Ägeschegädrä – azt hiszem, az ötlet és a cím mögötti koncepció egyértelmű (megfejtéshez segítség kérhető). Az itt következő rövidebb beszámoló, vagy inkább ajánló, elsősorban személyes tapasztalatok és élmények miatt kerül ide, rögtön el is mondom, miért!

Az őszi félévet én magam is Nürnbergben töltöttem, így ismertem meg a professzort, Peter Angermann-t, valamint festő szakos diákjait. Pontosan ők azok, akik tiszteletüket tették nálunk, a Magyar Képzőművészeti Egyetem két kiállítótermében. Az Akademie Der Bildenden Künste tulajdonképpen a budapesti egyetem testvérintézménye, köszönhetően a kiemelkedően jó tanár-diák viszonyoknak, illetve a pályázatoknak, cserelehetőségeknek. Részben így került sor erre az eseményre is, melynek egyik szervezője, Huszánk Szilárd egykor a hazai egyetem diákja volt.

Maga a kiállítás elsősorban a 2007/2008-as tanévben elkészült munkák zömét mutatja be, mindenkitől legalább egy darabot. Leginkább a klasszikus festészet – csendélet, portré, tájkép – jellemző, mind technikai megoldásban, mind témában, de láthatunk fotót vagy kollázst is, az absztrakt festészet azonban teljesen hiányzik az oszály repertoárjából. Itt-ott találkozhatunk csak erőteljesebb gesztusokkal, expresszív megoldásokkal. Néha mindez egészen érett, máshol kezdetlegesebb formában jelenik meg.

Összességében egy kellemes hangulatú, könnyed, vidámnak mondható egyetemi kiállítás ez, tele színekkel, optimizmussal, és valami meg nem fogható játékossággal, mely az egész osztályt jellemzi – felfoghatjuk ezt bizonyos szintű naivitásnak is.

Talán ez a megmozdulás is a kezdete lehet az egyetemek közötti szorosabb kommunikációnak, kiállítási lehetőségeknek.

Hely:

Magyar Képzőművészeti Egyetem, Aula
1062 Budapest, Andrássy út 69-71.

Magyar Képzőművészeti Egyetem, Epreskert, Parthenon Fríz Terem
1063 Budapest, Kmety György utca 26-28.

Idő:

2008. április 15-25.

Kiállítanak:

Florian Aschka, Anja Auer, Carina Burkel, André Debus, Michael Dietlinger, Matthias Dietz, Johannes Felder, Joanna Gerstner, Helene Gette, Anja-Sarah Gronau, Annette Hartung, Huszánk Szilárd, Wolfram Knan, Meike Lohmann, Olaf Lutz, Chang Hee Nam, Dashdemed Sampil, Stefanie Schielein, Kerstin Schmidt, Carolin Storm, Tessa Wolkersdorfer

Linkek: