— Vizuál

— 2009. July 1. 08:34

— Írta: Varga Csaba

Instant fotó kiállítás a Chinese Charactersben

Én a magam részéről még a Chinese Characters nevű helyről sem hallottam soha, az már csak tetézi tudatlanságom, hogy az instant fotózásból egy másik szórakozóhelyen eltöltött fotós tevékenységre asszociáltam. Oszlatom a homályt, ahogy én is felpenderítettem a szálakat a neten.

Először is: a Chinese Characters egy kortárs művészeti galéria, ami a Kertész utca 4. szám alatt található a hetedik kerületben, néhány lépésre a Blahától.

Másodszor: az instant fotózás azt az instant kamerákkal történő fotózást jelenti, amelyeknél a filmelőhívás a gomb megnyomása után rögtön történik. Ebből a leginkább klasszikus és közismert masina a Polaroid által gyártott sorozat, ami alapján a négyzetalakú, vastag fehér keretes fotókat köznyelvien polaroid képnek is szoktuk nevezni. A technika szépsége és érdekessége főként a megismételhetetlenség, mert hogy nincs digitális lenyomat, nincs jépeg, nincs lehetőség sokszorosításra, csak akkor és ott van, és az egy darab képi lenyomata.

Az előző két bekezdés pedig július 1-én, 20 órakor találkozik össze, amikor a Chinese Characters galériában ilyen képeket állít ki Budha Tamás, Radics Márk, Renato Leotta és Tábori András. A megnyitó alkalmával beszélgetést is tartanak az instant fotózásról. A kiállítást megtekinthető július 7-ig.

Link: