— Vizuál

— 2008. April 5. 15:20

— Írta: Kriszta

Itt a tavasz, dagad a… kultúra

Körülbelül egy éve tudjuk, hogy az evolúció lényege a mák, meg hogy Menyus szélesebb körben egy róla megjelent videóval lett ismert. Gondoltam, épp ideje meglesni, pontosan mit is csinál, mert eddig valahogy én is lemaradtam róla. Egy nappal a Pofátlan önarckép megnyitója előtt kaptam a fülest a jeles eseményről, azaz Menyhárt Tamás 42. születésnapjával összekötött kiállításmegnyitójáról. Éreztem, hogy ezen ott kell lenni, előre sejthető volt egy kisebb felhajtás, vagy egy nagyobb ökörködés. Igazából egyik sem jött be, addig legalábbis, amíg a helyszínen tartózkodtam.

Menyhárt Tamásról azt kell tudni, hogy miután elvégezte a Magyar Képzőművészeti Főiskolát, évekig élt Norvégiában, majd visszatért Magyarországra. A fent említett 2007-es videó – mely kapcsán mondhatjuk, kis túlzással a fél ország megismerte, ráadásul már az is kívülről fújja a képzőművészeti díjakat, akinek eddig halvány gőze sem volt minderről – után szinte mindenkiben felmerült a kérdés: idióta, beszívott barom, vagy tehetséges művész? Esetleg mindkettő? Vagy egyik sem? Erre nehéz válaszolni, nem is fogok rá, csak kiegészíteném annyival, hogy Menyus első “találkozásunk” alkalmával egy meglepően szerény, közvetlen figurának tűnt, amolyan nagy dumás, de picit megszeppent arcnak, aki láthatóan örült minden egyesmegjelent látogatónak.

Háromnegyed hét körül értünk a Boulevard & Brezsnyev Galéria elé, azaz a délután fél ötkor elkezdődött INT-ACT-ről (mely röviden arról szólt, hogy lehúzott rolók és a papírral teljesen befedett “kirakat” mögül,a galériából hallgathattuk a Menyussal készített “interjút” az utcára kihelyezett hangfalakon keresztül) szinte teljes egészében lekéstünk, bár nem is értettünk belőle sokat. Kis késéssel, hét óra után ünnepélyesen felhúzták a rolót, letépték a papírokat, s Victora Zsolt (a tulajdonos) konferálása mellett végre megnézhettük, mit rejt a galéria.

A kiállítás egyik külön érdekessége, hogy Menyus ez alatt a három hét alatt ott, munkái mellett a falra kirakott nagy méretű papírokra fog dolgozni, tehát bárki lecsekkolhatja akár a galéria előtt elsétálva, mit is alkot a “kirakatban”. Mindemellett teljesen új munkákat mutat be, melyek kivétel nélkül vegyes technikák: ezúttal főleg szenet használ, valamint arany festéket, mely hatására szinte ikonokká válnak a képek. De nem csak vásznakat, hanem kisebb tárgyakat, vagy akár installációként is felfogható alkotásokat is láthatunk a helyszínen. A galéria egyik sarkában található fülkében kialakított, gyertyákkal megvilágított kis “szentély” pedig telitalálat, tökéletesen odaillik.

Témájukban nagyon személyes, nem kevés vallási elemmel fűszerezett dolgokról van szó. Nem véletlenül: Menyust saját elmondása szerint leginkább lánya születése és az őt körülvevő barátok inspirálták. Tehát számára mindenképp érzelmileg megindító ez a korszak, melynek gyümölcseit április 1-től 21-ig nézhetitek meg! (A szülinapi buli további eseményeiről viszont lemaradtunk.)

Linkek: