— Vizuál

— 2008. September 17. 12:53

— Írta: Varga Csaba

Pályázatok: Vivát Budapest és 444 év

Kulturális pályázati híradó következik, két releváns pályázattal: egyikben a budapesti fiatalok segítségét kérik egy jobb Budapest jövőkép kialakításáért (Vivát Budapest!), a másikban az emberiség és művészet kapcsolata a téma, meglehetősen szabadon értelmezhető formában (444 év). A két pályázat együtt már gyakorlatilag minden képző-, vagy egyáltalán alkotóművészeti formát felölel, úgyhogy ha van kedved kreatívnak lenni, olvass tovább, és mondom, miről van szó. Ha kérdésed van, az is jöhet!

Vivát Budapest!

A Studio Metropolitana pályázatot hirdet elsősorban a budapesti városhasználók, a Budapestet és régióját szeretők körében. A cél közvetíteni a városlakók, a várost használók véleményét a jelenről, illetve a kívánatos jövőről a várostervezők felé, interaktív kommunikációs formában. A pályázaton várják a város jövőjéről, lehetőségeiről pozitívan gondolkodó budapestieket, akik világlátásukkal, felfogásukkal, városra vonatkozó személyes ismereteikkel, kötődésükkel, érzéseikkel, ötleteikkel és javaslataikkal szívesen hozzájárulnának a jövőformáláshoz. Magyarán ha te szereted Budapestet, és ezt ki is tudod fejezni valamilyen formában, akkor tedd meg, és ha nem is lesz belőle semmi, máris többet tettél a lakóhelyedért, mint az, aki mellverve mondja meg a világ nagy igazságait a fotelben böfögve.

Pályázni lehet fényképpel, rövid fogalmazással, esszével, dolgozattal, illetve egyéb olyan módon, ami kifejezi az alkotó üzenetét. Ezen kívül egy másik kategóriában is várják a pályamunkákat, Emlékeim a jövőből címmel, amiben azt kell bemutatni, hogy ha 10-15 évet előreutaznál, milyennek látnád Budapestet. Az első két helyezett pénzjutalmat, a harmadik ajándéktárgyat kap, ami mellett a legjobb pályázatok alkotóit felkérik a Budapest 2020 Stratégia kialakításában való részvételre.

Pályázati határidő: 2008. október 15.
Eredményhirdetés: 2008. október 30.

További info:

444 év

Eleőd Ákos építész álmodta meg azt a művészeti projektet, amiben Michelangelo halálának és Shakespeare születésének 444. évfordulóján összművészeti formában emlékeznének meg az emberi történelem és művészet kapcsolatáról. A koncepciót 4 művész dolgozza ki első körben (Eleőd Ákos, Gaál József, Gellér B. István, Szurcsik József), majd hozzájuk társul még további 44 társkiállító, akiket meghívásos és nyílt képzőművészeti pályázaton választanak ki. A négy alkotó egyre csökkenő kocka téregységeket épít majd be saját koncept darabjával, majd ehhez kapcsolódóan jelennek meg további (44x44x44 cm-es) kockákban a kiválasztott művek, amelyekkel szemben az egyetlen, meglehetősen szabadon értelmezhető követelmény, hogy megfeleljenek a pályázat művészi koncepciójának (és persze a technikai paramétereknek). A projektnek a Fővárosi Képtár és a Kiscelli Múzeum Templomtere ad otthont, a 44 nyertes pályázat pedig a Templomtér oldalfalai mentén, a sötét térben 44 fényhasábként jelentkeznek majd.

Beadási határidő: 2008. november 13.
A kiállítás megnyitója: 2008. november 20.

További info: