— Vizuál

— 2008. December 5. 08:28

— Írta: Sipos Balázs

Vivát! Budapest pályázat most és megint

November 28-án megvolt a Studio Metropolitana által szervezett Vivát! Budapest pályázat eredményhirdetése, amellyel egyidőben a zsűri elnöke, Bojár Iván András megnyitotta a beküldött művekből a kiállítást is. A díjazottak, az eredeti három kategória helyett csak kettőből, azaz grafika és esszé kategóriából kerültek ki. A helyezetteket pénzjutalommal, a résztvevőket ajándékkönyvekkel díjazták, a pályázatot pedig újra kiírták.

Maréknyi ember gyűlt egybe csupán az V. kerület Szarka utcai kiállítótermébe pénteken este. A pályázat lezárult, a zsűrizés is megtörtént, már csak az eredmények ismertetése maradt. Bojár Iván András nyitóbeszédében underground mozgalom érzetűnek nevezte az egészet, ahogy ott álltunk pár tucatnyian egy pincében, és ami összekötött minket, az nem más, mint a fővárosunkkal szemben mutatott tolerancia és elnézőség, a dolgok mögé látás, ahogy megtaláltuk az értékeket, és azt, amiért még mindig szeretjük Budapestet. Ebből is adódhatott, hogy a zsűri megjegyezte a beküldött alkotások többsége erősen emocionális.

A meghirdetett kategóriák igen rugalmasak voltak, a grafika kategóriában például egy power point dokumentumba öltöztetett újpesti útikalauzt, míg az esszék közül egy kétoldalas költeményt választottak elsőnek. A művek többsége nívós volt, láthatóan időt és energiát nem spórolva készültek. Számos nagyobb terjedelmű esszé is született (20-30 oldal), amiben precíz képet kaphattunk az alkotó által elképzelt jövőbeni Budapestről. A fotó kategória nevezettjei közül egy sem fogta meg a zsűrit annyira, hogy azt kiemelje a többi közül. A tér három dimenzióját kihasználva mindösszesen egy mű, egy stilizált fővárosi híd érkezett. Az ötletek sokszínűek és sokfélék voltak, a gond csupán annyi volt, hogy nem érkezett túl sok belőlük, melynek oka nem az, hogy csak ennyien lennénk, akik szeretnek itt élni, hanem inkább az alulpromótáltság miatt nem jutott el elég emberhez a kiírás. Így azonban lehetőség nyílt arra, hogy a beérkezett összes alkotást közszemlére bocsájtsák, amelyeket december 12-ig látogathatunk minden hétköznap 10 és 16 óra között (V. kerület, Szarka utca 3.).

A kevés résztvevő nem tántorította el a szervezőket, ugyanis a viszonylagos sikeren felbuzdulva, a Szeretem Budapestet Mozgalommal karöltve újból kiírták a pályázatot, abban bízva, hogy most talán messzebbre eljut a híre, többen mutatják meg a város másik arcát, környékük bennfentesként megélt élményeit. A kiírás némiképpen módosult, ám a fő vonal továbbra is a jelenlegi értékekre, illetve elképzeléseinkre irányul a város jövőjét illetően, fiktív és realista vonatkozásban egyaránt, fotó, grafika, esszé és média kategóriákban.

Pályázati határidő: 2009. február 28.

További információk:

Korábban a Kultblogon: