— Zene

— 2007. June 20. 00:46

— Írta: Varga Csaba

Bónusz Vadim szemfüleseknek

A legutóbbi Vadim-eresztésként regisztrált Soundcatcher néhol kicsit álmos délutánra emlékeztető, néhol “kibaszott zseniális” felkiáltással értékelhető lemeze mellett van még új a nap alatt Dj Vadim háza táján. Könnyedén a ködbe veszett ugyanis egy bónusz lemez, amit a www.hiphopvinyl.de online shopból rendelő első ezer szerencsés kapott ajándékba 7″ méretben. Plusz Vadim járt Brooklynban és felvett egy dj szettet, aztán azt is kiadták.

A bakeliten két szám található I Can Never és Count Down címekkel, és nagyjából ugyanazt a minőséget, színvonalat és stílust hozzák, mint a Soundcatcher maga. Mindkettő teljesen jó szám, de azért Vadim mellé képzelve őket legalább annyira különös a stílus, mint a nagylemez. Mondja ezt egy olyan ember, aki Ninja Tune-on élve nyomta le a kamaszkor punkból kinövését, és nekem a Terrorist olyan örökérvényű alapmű marad, ami maga az esszenciális Vadim. Na, de szar lenne, ha én játszanám itt a nagy öreget, aki már minden újításért rinyál, úgyhogy maradjunk annyiban: ez azért más, de fasza.

Az I Can Never-ben a dub-specialista EMO hallható, és hogy a hangot választották az alapra, vagy Vadim kedveskedett EMO-nak egy ilyen instrumentállal, az kérdés, de hogy a kettő rohadtul összepasszol, az biztos. Egy csipetnyi reggae, egy leheletnyi ska, alapvető dub ritmika, és megint egy bitang súlyos produceri munka.

A Count Down egész más, mondhatni, “simán” egy rap szám. Az alap zongora akkordokra, egy meglehetősen basic hiphop ütemre és néhol a sorok végét meghúzó vonósokra épít, plusz Raashan Ahmad szövegelésére. Teljesen rendben van, de nem mondanám, hogy mérföldkő, inkább csak egy nagyobbfajta fűcsomó a szalagkorlát tövében. Dj Vadim - Live In Brooklyn 07Abban a felállásban viszont, hogy ez egy B-side track, azt hiszem könnyen kiegyezhetünk, és így válik vállalhatóvá a dolog. Mert az A oldal lényegesen eredetibb, ami el is viszi a hátán a korongot. Meg úgy egyáltalán, ugye arról volt szó, hogy ez egy ajándék vinyl, 1000 darabos limitált ritkaság, úgyhogy zokszó nélkül nyalja meg mind a tíz ujját az összes rohadék, aki zsákolhatott egyet a lemeztáskájába.

Egyébként Vadim kapcsán idei infó még, hogy volt már egy megjelenése még májusban, ami megintcsak különösebb visszhang nélkül került a piacra, ez pedig egy brooklyni fellépés felvétele. A Live In Brooklyn 07 címre keresztelt UK kiadású anyag egy 73 perces mix, amelyet hallgatva szinte látom magam előtt Vadim pult fölött vigyorgó fejét, ahogy a seggrázó közönséget figyeli. Ez ugyanis egy oldskool slágerparádé régi iskolás hiphoppal, soullal, funkkal. Előítéletektől mentes nosztalgiázáshoz, szétütve-hülyülve partizáshoz használható, de nem biztos, hogy egy ilyen buliban áttáncolnék egy éjszakát.

> Dj Vadim – I Can Never / Count Down
A oldal: I Can Never [4:15]
B oldal: Count Down [2:39]

> Dj Vadim – Live In Brooklyn 07
01. Dj Vadim mix set [72:56]