— Zene

— 2012. April 3. 15:07

— Írta: Velkei Zoltán

Feltámad az Apollo, Synkro nyitja a sort

Nagy örömünkre újraindul az Apollo kiadó, ráadásul első körben Synkróval. A legendás kiadó rövid bemutatásáról és új szerzőjéről olvashattok a továbbiakban, egy remek zene társaságában.

Az Apollo a belga R&S kiadó ambientes kistestvére volt a kilencvenes években. Többek közt ők adták ki Aphex Twin és Biosphere korai munkáit, de megjelent náluk még a kísérleti/indusztriál/electro műveiről ismert Cabaret Voltaire, az idm-ambient stílusokban ismert Sun Electric, az absztrakt hiphop mágus DJ Krush, valamint Thomas Fehlmann és még a kereskedelmi trance dimenzióban nagyot alkotó Jam & Spoon duó is, csak hogy bedobjunk még pár hőskori klasszikust. A kiadó az R&S-szel együtt ment csődbe annak idején, s bár a 2006-os újrainduláskor volt arról szó, hogy az Apollo is beindul majd, erre mindeddig várni kellett (bár az tény, hogy 2009-ben kiadtak egy válogatást, de ennyi).

Most azonban lehet örülni, az Apollo életre kel, ráadásul az R&S egykori alapítója, Renaat Vandepapeliere vezetésével, s ugyan az előzetes tervek alapján nem ambient zenéket fognak kiadni, de mindenképp a mostani tánczenék és kurrens basszusalapú irányzatok lassabb, érzelemdúsabb oldalát kívánják reprezentálni. A drum and bass, dubstep, garage és house berkekben mozgó Joe McBride alias Synkro vezeti fel az első hivatalos megjelenést Broken Promise címmel, amin négy gyönyörű szám hallható, elszállós rétegekkel, melankolikus zongorával és lazulós vokáltöredékekkel. A címadó szám lassú négynegyedekre épül, a továbbiakban pedig van törtütem, downtempo, egzotikus dobolás és sci-fis flesselés is. Ígéretes kiadvány elsőre, a folytatást pedig az egyik mostani kedvencünk, Jack Dixon fogja szállítani május elején.


Synkro – Broken Promise