— Zene

— 2012. April 20. 15:05

— Írta: Kollár Dániel

Georgia Anne Muldrow & Madlib – Seeds

Georgia Anne Muldrow, a Stones Throw Records első női igazolása új albumot jelentetett meg Seeds néven. A lemez összes zenéjét Madlib írta, így nem is kérdéses, hogy meghallgattuk.

Georgia Anne Muldrow több szempontból is szerethető. Az énekesnő összes gesztusában benne van az erős afro-amerikai nő büszkesége, jó arcokkal zenél (Dudley Perkinsszel még járnak is), az pedig, hogy számai egy részéhez ő maga játssza fel a teljes hangszerkíséretet az ének mellett, egyenesen ultramenővé teszi. A termékeny művésznőnek ugyanakkor szokása mennyiség over minőség jellegűre venni a dolgokat, főként éppen az autodidakta daloknál lehet “sokat akar a szarka” érzése a hallgatónak. Muldrow-hoz eljuthattak ezek a kritikák, és úgy néz jól is kezelte őket, ugyanis a Seeds című új albumának produceri munkáit nem bízta másra, mint a legendás Madlibre.

Mi történik tehát akkor, amikor két soul/funk gyökerekből táplálkozó, munkamániás hip-hop zenész összedugja a fejét? A Seeds azt mutatja, hogy egy kifejezetten üde és sokoldalú anyag, amin a munkamegosztás is helyesnek mutatkozik. A videót is kapó címadó dal eléggé szaggatott intro-szagú – ami ezáltal nem is támasztja alá a kiemelést -, a Winddel viszont belecsapnak rendesen a lecsóba Muldrow-ék. A producer ezúttal nem fogta annyira absztraktra az ütemképleteket amennyire szokta mostanában, a szeme előtt lebegő cél inkább az lehetett, hogy hol lassabb, hol lendületesebb, de sosem hivalkodó alapokat rakjon az énekesnő alá. Muldrow jobban érzi előbbi instrumentálokat. Elnyúló, szőnyegszerű éneke (Kali Yuga, Husfriend) kellemesen bágyasztó légkört teremt, a Kneecap Jellyben lévő, egyes pillanataiban rapbe átnyúló versszakaibam pedig a legjobb formáját hozza a lemezen.

A gyorsabb zenékkel viszont valami nem stimmel összhatásában. Georgia Anne a hangulatos lebegés helyett kicsit mintha versenyt futna az alappal (Best Love), azoknál a zenéknél pedig, ahol jobban előtérbe kerülnek a hangszeres minták (The Birth Of Petey Weathstraw), kicsit sokká válik idővel, talán jobb lenne az ő éneklése is vokálsampleként betudva, mintsem szólóban. Madlib ezeknél a trackeknél óhatatlanul alázta Muldrow-t, bármennyire is el szerette volna kerülni ezt. Megesik az ilyen jobb családokban is néha, miért pont a Stones Throw alapítójának barátnőjével ne történt volna meg? A Seedset ennek ellenére kifejezetten ajánljuk.


Georgia Anne Muldrow – Seeds