— Zene

— 2013. July 17. 21:40

— Írta: Varga G. András

Meditatív dimenziók, lebegő érzelmek – Iketa interjú

Újabb hazai tehetséget mutatunk be a korábban már emlegetett Visionary Mind berkeiből. Az ambientes elektronika spirituális dimenzióit megidéző kiadótól már beszélgettünk Uteroval, de a soron következő megjelenésük, Iketa – The Cove című albuma is egy kihagyhatatlan utazás a lágyabb zenék kedvelőinek. Ráadásul Iketa ajándékkal is kedveskedik, Abyss című trackjét most ingyen letöltheted.

Iketára tavaly figyeltünk fel, amikor a Glass című kislemezével debütált a hazai Visionary Mind kiadónál, aztán a pozitív fogadtatásnak köszönhetően szárnyakra kapva egyenesen a Beatport top 10-es listájában találta magát. Ráadásul a slágerré váló Burn című trackjét Max Cooper is remixelte, rajta kívül pedig Domik Eulberg és Nick Warren is rajongójává vált és szorgalmasan pakolták mixeikbe friss felfedezettjüket.

Iketa azaz Sárosdi Péter zenéje úgy kapja el az embert, hogy még csak nem is számít rá. Az atmoszférája húz magával egy másik dimenzió felé, a textúrák és technikai megoldások mind gondosan ki vannak dolgozva mintegy lágyan rabul ejtve a különböző érzelmeket, és a finom dallamközpontúság egyfajta meditatív állapotba ejti a hallgatót.

Indítsd az Abyss című számot, majd alább interjúnkat olvashatod Iketával.

Hogyan indultál a zenei pályán, és hogyan kötöttél ki a Visionary Mindnál?

Az Iketa projektet 2008 óta csinálom, de a zenével először kb. hét éves koromban kerültem kapcsolatba, amikor elkezdtem zongorázni mintegy hét évig. A középiskola után elkezdtem fejleszteni a tudásomat, sokáig magamnak zenéltem, majd 2006 körül gyűlt össze pár olyan számom, amiről azt gondoltam, másokat is érdekelhet és az akkoriban felfutó Myspace-re raktam fel őket. 2008 körül aztán már elkezdtem egy olyan projekten gondolkozni, ami kicsit tudatosabban épül fel, ez lett aztán az Iketa. A név egy Polygon Window (aka Aphex Twin) szám címéből ered. 2011-ben talált meg Bernáth Peti, a Plug & Lay szervezője, neki köszönhettem az első fellépéseimet is. Két netes kiadvány (Fragments és Sunset EP) után talált meg Marco, aki akkoriban tervezett indítani egy kiadót és keresett előadókat. Ez lett a Visionary Mind és a közös munkánk kezdete.

Iketa – Glass EP lemezborító

Max Cooper készített neked egy remixet és olyanok rakták be aktuális toplistájukba a zenédet, mint Dominik Eulberg és Nick Warren. Ők hogyan találtak rád, hogyan működött a remixkészítés?

Igen, ez nagyon megtisztelő számomra. Úgy alakult, hogy az első Visionary Mindos lemezemen, a Glass EP-n szerepelt a Burn című szám, amit meglepően jól fogadtak, több Beatport listán is szerepelt, többek közt Max Cooper is felrakta az egyik listájára, és több fórumon is felhívta rám és a kiadványra a figyelmet. Ezen felbuzdulva a kiadó emberei kapcsolatba léptek vele, és ő nagyon pozitívan véleményezte a lemezt. Felajánlotta, hogy készít egy remixet a Burnhöz és nemsokára meg is született az ő verziója, ami szerintem remekül sikerült és a visszajelzések is nagyon pozitívak. Dominik Eulberggel is hasonlóan kerültünk kapcsolatba, ő is feltette az egyik zeném az aktuális havi toplistájára, és a mixébe is belekerültem. A következő kiadványomat (a Cove EP-t) már tudatosan elküldte a kiadó nekik és ezt is nagyon pozitívan fogadták mind. A Clouds című számom nagy örömömre Dominik egyik rádiós mixébe is belekerült.

Hogyan született meg az új album, a Cove?

A Glass EP után szinte egyből elkezdtem új zenéken dolgozni. Ekkor még nem volt konkrét tervem, mert még nem tudtuk, hogy ilyen jól fogadják az előző EP-t. Viszont igyekeztem minél szabadabban kísérletezni a hangzással, megpróbáltam kicsit elszakadni az előző atmoszférájától. Ahogy jöttek az új zenék, kezdett bennem körvonalazódni egy új megjelenés, közben a Glass sikere után a kiadó is szívesen látott volna egy új kiadványt. Közben kapcsolatba kerültünk két fiatal producerrel (Karl M és Luftschloss) és felkértük őket egy-egy remixre, ezekel együtt végülis egy közel albumnyi hosszúságú megjelenést sikerült letenni az asztalra. Nagyon büszke vagyok rá, szerintem ez lett a legösszeszedettebb megjelenésem eddig. Ennél érzem úgy, hogy mind hangzás, mind borító terén egyben van.

Iketa – The Cove LP lemezborító

Hogyan festenéd le Iketa világát, azt ami benned zajlott az album készítése közben?

Nem könnyű ezt szavakkal leírni, leginkább a filmzenéhez tudnám hasonlítani, törekszem a dallamközpontúságra a zenémben, talán a zongorás évek miatt is. Szeretem az egyszerű, mégis kerek egész dolgokat, de nem csak a zenében, hanem más művészeti ágakban is. Igyekszem ezt az elvet érvényesíteni a saját dolgaimnál is. Zenekészítés közben általában mindig van egy központi téma (dallam, dob vagy akármi). ami megfog és arra építkezem, amíg meg nem születik egy kész track. Igyekszem elengedni magam ilyenkor és kizárni a külvilágot, azt szeretem, amikor szinte azonnal jönnek az ötletek és visz magával a zene.

Mit várhatunk tőled a közeljövőben, fellépések, új kollaboráció, új anyagon dolgozol esetleg?

Egyelőre nem dolgozom új zenéken, próbálok feltöltődi új ötletekkel. Lesznek viszont újabb remixek, amikről még korai lenne részleteket elárulni. Tervezünk egy videoklipet is. Nagy örömömre megismerkedtem a nyertes Ólafur Arnalds klip készítőivel, Bedzsula Ádámmal és Kocsis Erikkel, akik elvállalták, hogy készítenek videót az egyik zenémhez, ezt már nagyon várom. Ezen kívül lesz két közös fellépésünk Subroute Roots kollegámmal aki szintén a kiadónál van és már volt közös megjelenésünk is. Eőször az R33-ban a Twisted Toweren majd – számomra is kellemes meglepetésként – az Ozora Fesztivál egyik színpadán fogunk zenélni. Lesz még egy fesztivál Horvátországban, ahova szintén meghívtak, szintén augusztusban.