— Zene

— 2011. September 8. 09:54

— Írta: Velkei Zoltán

Menekülni az űrbe – az Area51 és a madridi techno színtér

Az Area51 kiadó először kiváló borítóival hívja fel magára a figyelmet, majd amikor az ember elkezd utánuk kutatni, sokkal többet talál, mint remélné. Madridban a techno élet virágzik – rövid bemutatónkban a kiadó két vezetőjével, Diegoval és Joséval beszélgettünk.

Jóllehet Spanyolország és gazdasága mostanában elég nagy bajban van, és ezért sokszor szerepelnek az EU-val foglalkozó nemzetközi hírekben, a helyi techno színtér mégis a reneszánszát éli. Az utóbbi egy-két évben sorra alakultak független kiadók, és jelentek meg körülöttük honi művészek kisebb csoportjai, akik ráadásul igencsak egységes és új hangzást képviselnek, egyértelművé téve valami komolynak a kezdetét az Ibériai-félszigeten.

A madridi székhelyű Area51 kiadó talán a legkomolyabb mind közül: egy Diego és egy José nevű srác vezeti, és egyben ők a Sowing Paranoia kreatív művészei is. “A madridi munkásosztály mindenen eluralkodó káoszából ad nekünk kiutat ez a projekt”, mondja José. “Ez jelent nekünk valamiféle menekülést abból a reménytelenségből, ami Spanyolországban van ma. A nyomorúságból. A sztereotípiákból. Abból a világból, ahol teljesen magadra vagy utalva, mert mindenki más kihasznál és cserben hagy téged. Az Area51 olyan művészek csoportja, akik inspirálják és megmentik egymást a mindennapi életben. S olyanoké, akik gondolataik kifejezőeszközének a zenét választották.” Hasonlít ez a történet Detroitra és a techno születésére? Igen, a történelem megint önmagát ismétli.


Sowing Paranoia – még nem akarják megmutatni az arcukat

A kiadó története meglehetősen kalandos. Az első megjelenésük 2008-ban két Sowing Paranoia-számból állt, ám annyira nem volt pénzük önerőből kiadni ezeket, hogy bekéredzkedtek a mára végnapjait élő Minuendóhoz egy megjelenés erejéig. A második kiadvány a szintén bajos Almoukrinál jelent meg, ezzel azonban nyilvánvalóvá tette a duó, hogy komoly terveik vannak: a Message For Extraterrestial Live című válogatás kiváló dub, ambient és techno munkákat tartalmaz a madridi színtér mellett a világ minden részéről, például Franciaországból, Japánból és Izraelből. Ráadásul ez a gyűjtemény már nem csak a helyiek összetartását, de a világűr ismeretlene és a tudomány fantasztikuma iránti szenvedélyüket is világossá tette.

“Sokan William Gibsonon nőttünk fel, de gyakran tanulmányozzuk a görög matematikus és filozófiai iskolát is. Vagy Raudive elektronikus hang-jelenségét. Mindig érdekelt, hogy vajon tényleg egyedül vagyunk az univerzumban?” teszi fel a kérdést Diego, aki kettejük közül elég nehezen beszéli az angolt (ami egyébként Josénak is megerőltető), ezért néha nehezen értjük meg egymást, amiből ugyancsak jól látszik, hogy mennyire lokális ez a mozgalom. José bővebben is tud mesélni róla, és elmondja, hogy “DJ F (Ideograma) indította el korábban, ő az egyik nagy központi, szervező alak errefelé. Voltak megjelenései a Semantica kiadónál, ahol Oscar Mulero, Vladislav Delay, Jimmy Edgar, az Instra:Mental és Silent Servant is megfordult. Ez a legnagyobb spanyol techno kiadó most. Mellette létezünk mi a föld alatt, meg a Downbeat és a Transhuman. Mi hárman adunk teret a spanyol undergroundnak. A Sowing Paranoia, a Transhumans, Arcanoid, J. Bule és még egy-két ember.”


A legutolsó két Area51-bakelit: Ummo és Kosmohabt

A legutolsó Area51-bakelit – Kosmohabt, magyarul kozmonauta – az eddigi legjobb. A Replicantén a Sowing Paranoia segélykérő jeleket küld az űrbe, miközben a többi vendégszerző táncolósabb technókat prezentál, dub sávokkal és keményebb szintis témákkal. Szintén izgalmas a srácok új projektje: “ELEVE néven egy új kiadót is alapítottunk, hogy megteremtsük a tökéletes egyensúlyt a tánctér és a laboratóriumunk között, különféle stílusok egyszerre történő alkalmazásával”, mondja Diego. Az első bakelitre felkérték Lars Pellarint vendégszerzőnek, aki nem kért ezért cserébe semmit. S bár hibátlanul hozza azt, amiről ismert és amiért a szakírók felnéznek rá, de az igazi gyöngyszemeket a duó és J. Bule szállítják. Különösen az utóbbi az MJ című zenéjével, ami ugyan technónak indul, de félúton teljesen kitölti a természet lágy nesze, rovarok és szárnyasok nyüzsgő hangja, úgy keltve életre a felvételt, ahogyan a madridi techno is önmagára talált mára.