— Zene

— 2013. May 8. 08:02

— Írta: Kalugyer Roland

Thundercat – Heartbreaks + Setbacks

Thrash metal, jazz és hiphop gyökerek gabalyodtak össze, és segítették életre Stephen Bruner Jr. csodálatos tavalyelőtti albumát. A Golden Age of Apocalypse folytatása már itt van a kanyarban, és egy legalább annyira lenyűgöző, mint hiánypótló dal vezeti fel a lemezt.

Évről évre egyre színesebb és tartalmasabb az “okos” elektronikában kezdetek óta meghatározó Brainfeeder kiadó palettája, ugyanakkor úgy érzem, az igazi kiugrás 2011-hez köthető, nem kis részben Thundercat debütlemezének köszönhetően. Egy igazán izgalmas és újszerű élmény volt a Golden Age a sok (persze jó értelemben vett) nyakatekert elektronikus album után, a nagyvezír Flying Lotus, a félőrült The Gaslamp Killer vagy a hiperelegáns Daedelus megjelenései között. Bruner le se tagadhatta volna, honnan jött: a Suicidal Tendencies egykori basszistája ősmágusként bűvölte a négyhúrost, és írt olyan nagyszerű zenei élményként fülbe ragadó dalokat, mint a Daylight, a Fleer Ultra vagy a Walkin’.

Egyetlen dolog hiányzott csak a lemezről: egy kapcsolódási pont, ami elsőre megfoghatta a messziről jött hallgatót, akit elsőre talán nem kötött le ez a végtelenül okos és sokadszorra is változatos élményeket nyújtó, de legalább annyira nehéz album. A második nagylemez, az Apocalypse ebben már egészen biztos előrelépés lesz: a Heartbreaks + Setbacks megmutatja Bruner dalszerzői zsenijét, továbbviszi a korábbról megismert hangulatot, és nem mellesleg beledob az aprópénz mellé a kalapba egy tízpontos slágert.

Amit mellesleg egy hete dúdolok megállás nélkül. Már az első pillanattól kezdve szteppel a dobhártyán Bruner basszusgitárja és jellegzetesnek mondható ütemei, melyre egy nem kevésbé gyönyörű vokáltéma heveredik le a lehető legérzékibb módon. És még mindig vannak rétegek: Flying Lotus producerként játékosan szexi elektronikával öltöztette fel Bruner zenei álomnőjét. A végére pedig még jut egy kis dzsemmelés-szagú játszadozás is a basszusgitárral: és még ettől sem válik túljátszottá, utolsó hajszáláig tökéletes. Más talán elveszne a részletekben, ez viszont szerelem első hallásra. Várjuk nagyon azt az apokalipszist.

Thundercat második albuma, az Apocalypse 2013. július 8-án jelenik meg a Brainfeeder gondozásában.