— Zene

— 2010. August 14. 09:09

— Írta: Kalugyer Roland

Track review: Afrikan Boy – Lagos Town

Tombol a jókedv Afrikan Boy egyelőre album nélküli videójában, a Lagos Town mindemellett ékes bizonyítéka, hogy még 2010-ben is le lehet forgatni úgy egy klipet, hogy egyszerre legyen felháborítóan low-budget és mégis magával ragadóan zseniális. A lesajnált grime színtéren megcsillan valami egy kissé buta arcú, de rendkívül tehetséges srác személyében.

Afrikan Boy tipikus mp3- és last.fm-sztárként indult pár éve, amikor a zenebuzik felfigyeltek egy srácra a grime színtérről, aki meg se próbált menőzni és keménykedni, ellenben bedobott a köztudatba egy olyan tracket, amivel kvázi egy életre beskatulyázta magát a komolyan vehetőség skáláján. A One Day I Went To Lidl már címében sem sejtetett drámai súlyú refréneket, de a viszonylag kevés magasan iskolázott és fehérgalléros családból származó mc-t rejtő grime műfajban is feltűnést keltett: tényleg lehet arról is számot írni, hogy az egyszeri éhes fekete srác elmegy a Lidlbe kaját lopni? Olusha Ajose elment, megírta saccra hat sorban, kreált egy idegesítően pattogó és mégis fülbemászó alapot, és kész volt a sláger. Az ekkor még eléggé pörgő grime iránt érdeklődők felkapták a fejüket, azonban komolyabb anyag 2010-ig nem érkezett az egyébként pszichológusi szakon (!) tanuló sráctól, így aztán el is sikkadt a neve. Egészen mostanáig.

2010-ben azonban megérkezett a Lagos Town, amely csupán zeneileg talán nem lenne akkora smash hit, viszont kapott egy olyan videót, amit sokadszorra nézve is Afrikan Boy ostoba vigyorához hasonló gerjed a képemen. Már a Lidl alapján is felrémlett, hogy a látványosan buta kiállás mögött rejlik egy jó adag szociális érzékenység, a Lagos Town viszont egyértelműsíti, hogy ez a srác egy igazi clown, akinek van érzéke a szatírához.

Tulajdonképpen az egész videó egy jól felépített, szatirikus reakció mindarra a zavaros képre, amit mi (illetve a bevándorlóktól hemzsegő Anglia polgárai) gondolhatunk a fekete kontinens népéről, meg a hozzáállásukról a nagggyon modern és civilizált társadalmunk vívmányairól. A klipben egyébként egy eléggé gyanús utazási irodát vezet Afrikan Boy, amely már itt egy felhőtlenül vidám, parodisztikus hangvételt üt meg, ahogy lóbálja a kamu Pumáit az asztal alatt, vagy mókázik “titkárnőjével”, az egyébként tök ismeretlen Cherryvel. Ő egyébként is a klip egyik legnagyobb erőssége, ahhoz képest, hogy minimális segítséget nyújt vokálosként, roppant energikusan és jókedvűen riszálja magát a teljes játékidőben. Igazi feelgood track lett a Lagos Town, melynek minden sora, különösképp az “I am an African autobot, transforming into Captain Africa” örök élmény marad.


Afrikan Boy – Lagos Town

Az előző Track Reviewban: