— Zene

— 2010. July 14. 09:23

— Írta: Kalugyer Roland

Track review: Aloe Blacc – I Need A Dollar

Kevés olyan jónevű kiadó van az amerikai hiphop színtéren, mint a Stones Throw. Agyoncsavart hangmintákkal dolgozó, őrültebbnél őrültebb producerein túl azonban van néhány hagyományosabb felfogású előadó is a katalógusban. Egy közölük a számomra eddig teljesen névtelen Aloe Blacc, aki az év egyik legszebb, minden lelket egyformán megérintő, soulos balladáját hozta el nekünk.

Minden közösségi oldalnak megvan a maga keresztje, de a Facebookot én különösen szeretem, mióta a legjobb új zenéim nagy részét a feedemben mazsolázva találom mostanában. Így jártam Aloe Blacc megunhatatlan gyöngyszemével, amely az I Need A Dollar névre hallgat, és a Stones Throw hírcsatornájának jóvoltából találtam rá. Magáról a fickóról egyébként annyit érdemes tudni nagy vonalakban, hogy szeptemberben lesz egy új nagylemeze, a Good Things, aminek a promózására valószínűleg már most rá akarnak feküdni kiadói részről, ezért egy kiváló, a szám értékét és mondanivalójának súlyát lazán megduplázó klipet is toltak mellé. Egy nagylemeze már megjelent 2006-ban Shine Through címmel, amit feltétlenül be fogok szerezni, mert nem csupán ez az egyszámos fellángolás az oka, hogy mérhetetlen respektálom ezt a fazont.

Énekstílusa ugyanis olyan mértékig egyszerű és letisztult, ami igen kevés ember hallójáratait hagyja érintetlenül. (Akinek még több bizonyíték kell: itt az I Need A Dollar stúdióverziója. Itt már tényleg erőlködni kell, hogy ne tetsszen a dal.) Ez a klasszikus orgánum elegyedik egy nagyszerű számmal az I Need A Dollarban, mely tulajdonképpen egy hétköznapi amerikai élet nem kevésbé hétköznapi szituációját prezentálja: az egyik napról a másikra élők világába kalauzol el a refrén. Ha kisegítesz, elmondom, hogy jutottam idáig.

Abszolút sallangmentes, letisztult neo-soul négy percben: ez még talán  kevés önmagában. Valami hasonlóban utazik a klubtárs Mayer Hawthorne is, de benne valahogy nem érzem a varázst. Ami Blaccnél rátesz a dologra egy lapáttal, az a videó, mely tovább kerekíti a koncepciót: egy nehéz nap életképei peregnek színesben, Blacc pedig egy ablak előtt monokrómban énekel, az ablakpárkányon egy csésze gőzölgő kávé. Az igazán priceless moment azonban csak a klip sajátja. Van ugyanis egy külön bridge része, mely során a főhős leereszkedik a pokolba, a sarki krimóba, Blacc pedig eltűnik az ablak elől, és megjelenik világában.

“America is the money …” – énekli, de hogy ezt hogyan értelmezzük, már csupán ránk van bízva.  Az biztos, hogy ez a rész még talán a dal többi részénél is szebb. Szomorú mosoly az utóiratban: az I Need A Dollar letölthető a Stones Throw oldaláról. Egyetlen dollárért.


Aloe Blacc – I Need A Dollar