— Zene

— 2011. January 22. 15:49

— Írta: Kalugyer Roland

Track review: Chase & Status – Hitz feat. Tinie Tempah

London egyik legismertebb aktív drum and bass duója, Chase & Status miután bedolgozott már a fél grime szcénának, a feltörekvő Tinie Tempah-val összehozott egy olyan darabot, amit évtizedek múlva tanmeseként szedhetünk elő a “klasszikus grime partisláger” címke alól.

Aki esetleg olvasott már tőlem ezt-azt grime-mal kapcsolatos írásaim közül, melyek között nem ritkán tűntek fel mélységes mély lehúzások, joggal gondolhatta azt a sorok alapján, hogy talán irreálisan magasra helyeztem a mércét az angol színtér előadói számára. Azonban még most, hónapokkal a kritikák megírása után se tudom élvezni azt a bizonyos Skepta számot, se az olykor kifejezetten ígéretes pillanatokkal bíró Terror Danjah albumot. De hogy nem a stílust utáltam meg a kezdeti hype után, illetve hogy nem kellenek brutálisan újszerű eszközök egy izgalmas grime track összegányolásához, arra jó példa volt akár a Roots Manuvai hangot újraértelmező Ghostpoet, akár a csúcsról letekintő Wiley – és most az eddig nem túl érdekes előadóként elkönyvelt Tinie Tempah bizonyítja, a jó grime nem agysebészet.

Persze ehhez kellett két olyan producer, akik közé pluszjelet téve Chase & Status jön ki az egyenlőségjel túloldalán, és akik már végigmelózták Dél-Angliát, pacsiztak Dizzee Rascallal, Kanoval, Plan B-vel, szóval aki csak számít a színtéren, megfordult már velük a stúdióban. Most pedig lehet pipálni Tinie Tempah-t is, aki eddig is jó barátságban volt a feszes elektro alapokkal olyan anyagaiban, mint a Hood Economics, és elkövette ugyanazokat az antipatikus hibákat, amiért úgy általában egyre nehezebb komolyan venni őt és társait – vagyis a gagyi zenei alapokra építkező dalaik miatt, mint a jellegzetesen angol popzenei eszközöket használó sláger, a Written in the Stars (ennek már a címe is geil) vagy a Wifey.

A Hitz viszont mindkét érintett stílus (grime és drum and bass) oldaláról nézve egy klasszikus, már-már ortodox jellegű felvétel: Tinie Tempah szövegelése egyszerre idézi azt az agresszív, ugyanakkor játékos fordulatokat és kiállásokat is bevető stílust, amivel Dizzee-ék a 2000-es évek második felében rombolták a széplelkű chartokat. “I make hitz, not the public!” a jelszó; teljes joggal, hiszen a Hitz olyan cucc, ami csak a halottakat nem pezsdíti fel, arra meg ott a darkstep. Chase and Status mindezt olyan hétköznapi, de lüktető alapokkal keni fel, ami vokál nélkül talán avétosnak tűnne, így viszont hibátlan az elegy. A Hitz a hamarosan érkező No More Idols című nagylemezükön fog bitekre préselődni, és ha csak fele ilyen jó trackek lesznek rajta, akkor is simán várós anyag. Négyötöd.


Chase & Status Ft. Tinie Tempah – Hitz

Az előző Track reviewban: