— Zene

— 2011. August 4. 10:34

— Írta: Kalugyer Roland

Track review: DOOMSTARKS – Victory Laps

Daniel Dumile, azaz DOOM talán agyérgörcsöt is kapna, ha nem csinálhatna minimum egy közös tracket bárkivel, aki csak számít az amerikai alternatív hiphop cseppet sem szűkös színterén. Az aktuálisan aktív munkaterv DOOMSTARKS címen fut, mely talán újnak tűnik, gyökerei valójában 2006-ig futnak.

… Ekkoriban kezdett el ugyanis a Wu-Tanges Ghostface Killah és MF Doom (akkor még így hívta magát) közösen dolgozni a Swift & Changeable címet kapó közös lemezünkön, amely a hírek szerint nagyjából 75%-ában készült el 2007-ig, ki is jött róla egy track Angelz címmel – amely aztán végül nem is erre az albumra került fel, hanem a 2009-es Born Like Thisre. A finom, trombitás sample-lel tálalt track címében a “feat Tony Starks” is jelzi az eredeti koncepciót, ugyanis Dumile szerepjátékközpontú világában Ghostface szívesen játssza el a repesz által szívsebzett milliárdos-feltaláló-playboy figuráját. (Nem véletlen ám az sem, hogy Ghostface első szólóalbuma az Ironman címre hallgat, de nem ám.)

Hiába a közös univerzum, a projekt homályos okokból az első közös munka megjelenése után hidegre került; bár az MF Doom-életművet részben kezelő Nature Sounds kiadó megjegyzése, miszerint ők bármit szívesen kiadnak, ami kész van, azt jelzi, hogy szerzői oldalon akadt meg a munkafolyamat. Dumile ekkortájt jelentette meg Sniperlite című ep-jét, amit J Dillával és Ghostface-szel vett fel előbbi halála előtt nem sokkal, így vélhetően ez jóval előrébb került prioritás szerint; Ghostface pedig a munkaszünet alatt inkább elvonult egy (kettő, három…) szerzői lemezre, és kihozta a Big Doe Rehabot. De a múlt vizslatása után lássuk, mit is kaparintottunk most meg!

Ahogy a DOOMSTARKS se teljesen új cucc, úgy – talán nem meglepő – a Victory Laps se előzmények nélküli. Ezen év elején ugyanis már feltűnt ez a track a neten – csak akkor még Avalanche / Victory Lap formában, és a Madvillain jegyezte, azaz Dumile és Madlib projektje. Ez az éppen aktuális Stones Throw podcastjén jelent meg, és emiatt nem is meglepő, hogy jelen számkritikánk anyaga egy lazább, smooth-abb verzióban is megjelent a neten, “Madvillain Remix” kitétellel. Ennél azonban sokkal ígéretesebb az alant is hallgatható sima tétel, mely kissé westernes, karcos beatjével bármilyen hiphopper szívében egy perc alatt belophatja magát. DOOM producerként megint izgalmasabb, mint rapperként, de azért tegyük hozzá, hogy ez nem jelenti azt, hogy megszokott stílusában elnyomott szövege ne lenne nyerő része ennek az egyenletnek. Olyannyira, hogy Ghostface szinte csak epizódszerephez jut – de a tempós energiabomba Victory Laps így is nagyon hallgattatja magát. Négyes.

A Swift & Changeable című DOOMSTARKS lemez jelenleg 2011-re van datálva, és a Nature Sounds kiadó jelenteti meg.


DOOMSTARKS – Victory Laps

Az előző Track Review-ban: