— Zene

— 2011. August 21. 09:26

— Írta: Kalugyer Roland

Track review: Emeli Sandé – Heaven

Úgy tűnik, Emeli Sandé minden évre tartogat egy olyan bombaslágert, amelyre muszáj rácsodálkoznom: tavaly nyáron a Wiley-val közösen felvett Never Be Your Woman volt, amely mindent vitt, idén pedig a Heaven lesz az, amelynek nemcsak eredeti, de akusztikus verziója is zseniális.

Egészen elképesztő, hogy egy szimpla drum and bass-alapból milyen sokat lehet kihozni még 2011-ben is. Sőt, egy ilyen egyszerű témára ráénekelve derül ki igazán, hogy mennyit is ér egy énekesnő. Miután pedig az elmúlt években Anglia jelentős mennyiségű exportra szánt dívával jelent meg az európai popzenében – Adele, Duffy, Katy B -, időszerű volt, hogy elváljon, ki mennyit tud valóban és érdemben hozzátenni az adott évhez. A három felsorolt közül valóban sikeresnek csak egy mondható: ez Adele, akinek simán a nyomába eredhet Emeli Sandé, már amennyiben nemsokára megjelenő Heaven című kislemezét hasonló erejű nagylemez követi.

Ez a nagylemez – ha minden jól megy – még idén novemberben megjelenik Our Version of Events címmel, és a korábban Wiley-val, Professor Greennel és Tinie Tempah-val egyaránt emlékezetes közös munkákat jegyző Emeli Sandé kiváló felvezetést írt hozzá a Heavennel, ami féltempóra lelassítva akár egy kellemes triphop dolgozat is lehetne. Jelen formájában talán mellbevágó, mennyire sallangmentes és szinte elkoptatott alappal bír a Heaven, aminek sima instru verziójára nem hiszem, hogy bárki is felkapta volna a fejét bármikor az elmúlt tíz évben – ez azonban csak Sandét dicséri, aki olyan erővel és kíméletlenséggel vezeti a dalt, hogy teljesen jogosan tölthet be másodlagos szerepet a hangja alatt futó zene.

Az angol társadalom hétköznapjairól képeket bevillantó – szintén megszokott téma a grime-hiphop körökben – hivatalos videón is túlmutat azonban a Red Bul Music Academy keretében felvett akusztikus verzió, amin lehet, hogy van egy kis utómunka, de ettől független lenyűgöző élményt nyújthat így is. Sandé ugyanis szinte egy az egyben a stúdióban még nyilvánvalóan bőszen csiszolt minőséget hozza az akusztikus session keretében is – sehol egy nehezebben kiénekelt magas, sehol egy megbicsaklás vagy vékonyabb rész.

A Heaven július folyamán jelent meg, és a már említett album pedig novemberben érkezik (előkelő helyre került a várólistán, ó igen), így nem nehéz kitalálni, hogy az elkövetkező két-három hónapban lesz még szerencsénk kislemezhez. Ha nem cseszik el a promóját, jó eséllyel Emeli Sandéról szólhat 2011-2012 fordulója, talán még 2012 is. Hát, mi nem bánnánk. Négyötöd.

Emeli Sandé debütalbuma, az Our Version of Events 2011. november 21-én jelenik meg a Virgin/EMI gondozásában.


Emeli Sandé – Heaven hivatalos videó


Emeli Sandé – Heaven acoustic session

Az előző Track review-ban: