— Zene

— 2011. March 19. 12:23

— Írta: Kollár Dániel

Track review: Loadstar – BLVD

Az angol Loadstar duó az idei év eddigi legnagyobb durranása a drum and bass-ben. A tovább után a BLVD című új trackjükön keresztül mutatjuk be, mitől döglik a bass-légy 2011-ben.

Andy C amellett, hogy a világ talán leggyorsabb kezű és legprecízebb drum and bass dj-je, éles eszű üzletember is, melynek mérőfoka a másodmagával tulajdonolt Ram Records immáron majd’ 20 éve tartó sikersztorija. A sok label által vitt ifjú tehetség keresésen (és lehúzáson) alapuló üzleti modell helyett a RAM a “néhány tyúkkal tojatunk sok aranytojást” koncepcióban bízik, így az ernyője alatt felcseperedett nagyágyúkon kívül (Chase & Status, Sub Focus, Noisia, Fresh) nem sok mindenkinek terem babér náluk.

Ennek fényében biztosak lehetünk benne, hogy az angol Xample és Lomax kettőséből alakult Loadstar formáció koncentrált éveleji nyomatása mögött is gondosan tervezett stratégia húzódik. A kiadó online felületeit beborították a zenéik, a rádióműsorok “Loadstar is the name to watch for in 2011!” felkonfjai mögött ide hallani a pr gépezet csikorgását, valamint egy kifejezetten drága és minőségi videó is napvilágot látott a zászlóshajó Space Between című számukból, ami ritkaságszámba megy ebben a közegben. Valamit nagyon tudni kell tehát ahhoz, hogy a szcéna egyik mogulja ilyen határozottan odaálljon két olyan ember mögé, akik mindeddig csak egyéni utakon értek el több, de inkább kevesebb sikert a drum and bassben. Eddig úgy tűnik, Loadstarék rászolgálnak a bizalomra.

Noha a mostanáig két 12″-es duplát és több unreleased remixet megélt karrierjük csúcspontját a már említett gépezet érezhetően a Space Betweenre fűzte fel, ezen review tárgya annak a flipje, a BLVD. Ez a track a megszokott Loadstar zenéknél puhább és lebegősebb, az általános RAM hangzásvilághoz képest pedig szinte nyuszi. Semmi törés, csak lélekmasszírozás, a tánctérrobbantó basszust sztratoszférába repítő vibe váltja fel.  Már a bevezetés vonós játéka is egy elég mély zenére enged következtetni, ami alatt finoman bekúszik a főtémát adó felezett snare. A kiállás elején már csak őt halljuk. Az egyik pillanatban aztán meglepetésszerűen érkezik egy női vokál, ami még magasztosabbra emeli az eddig sem a völgy aljában szomorkodó hangulatot. Az pedig, ahogyan ez a hang átível a lenti klip ötvenedik másodpercénél megérkező dropon, és dívaként tölti be a teret jó ideig, még így, a 359. hallgatásnál is libabőrössé tesz. Az utána jövő megtört samplercsokor kicsit visszarángat a földre, de nyugodalmasságával csak annyit ér el, hogy a szánk még egy jó darabig mindenképp tátva maradjon. 5*, és csak így tovább, srácok!


Loadstar – BLVD

Az előző Track review-ban: