— Zene

— 2011. April 15. 12:27

— Írta: Kalugyer Roland

Track review: MF Doom – Vomit (3.33 Remix)

Daniel Dumile maszkos pofáját a nagy képregény előző kockájában egy némileg provokatív koncertlemez kapcsán láthattuk. Azonban Vomitspit című számának remixe minden hiphop-rajongónak megadja azt, amiért igazán lehet szeretni az amerikai alternatív hiphopot: egy nagy adag rohadtul sötét, gyomrozó ütemet.

A világ jelenlegi állapotában abszolút vevő nagykanállal zabálni az egészen elmebeteg, önmagából kifordult hiphopot a glamúros és csillogó szalonrappel szemben. Bár már ez a helyzet sem egészen egyértelmű azóta, hogy például a műmájerek bajnokaként korábban előszeretettel emlegetett Kanye West legutóbbi albumán szinte a Stones Throw kiadó hőseihez és néhol az angol grime hagyományhoz közeledett, de annyi biztos, hogy eddigi legegyértelműbben jó lemezét tette le; és ott vannak olyan arcok, mint Lupe Fiasco, akit korábban könnyű volt a hiphop zen mestereként kezelni, de Lasers című lemezével gyakorlatilag lerombolt mindent.

A helyzet zavaros, talán ezért is lehet érthető egy olyan elborult rap-kollektíva, mint az Odd Future menetelése és az elmúlt években komolyabb új anyagot szinte alig kiadó MF Doom (mostanában szimplán DOOM) mennybemenetele. Ugyan a Born Like This című utolsó lp nagyon tetszetős kiadvány volt, de semelyik rajongóban nincs kétség, hogy Dumile messze többre lenne képes, ha valóban összekapná magát. Most ráadásul helyette végezte el a piszkos melót a számomra eddig teljesen ismeretlen instru hiphop csapat, a 3.33, és megírta az egyik legjobb MF-remixet, amit valaha hallottam.

Ha teljes egészében DOOM agya szülte volna, talán még most is ettől rohadna a világháló, így azonban szinte véletlenül akadtam erre a gyöngyszemre SoundCloudon, amely tökéletesen példázza, mi az a nagyon kevés, amivel mégis nagyon elégedettek lehetnénk a maszkos hős elképzelt új lemezén. Koszos, zajos, indusztriális beatek, színtisztán érthető, húskampóként csapódó rímek és mélysötét hangulat. Ugyan én is osztom azt a már máshol is feltűnt megállapítást, hogy a producer és rapper csatájában minden az előző áll jobban Dumile esetében, de itt tökéletes a szintézis: a Vomit (3.33 Remix) alapjai és nehéz szövegei hibátlan szintézist alkotnak. Az eredeti, MM… Food albumon szereplő Vomitspit szövege eleve az MF Doom-diszkográfia legjobbjainak egyike, azonban ez az alap egészen más szintre emel olyan sorokat, mint a “Sing it, bring it back to your laboratory / While he’s in his oratory, glorious like a horror story”. Borzongató.


MF Doom – Vomit (3.33 Remix)

Az előző Track review-ban: