— Zene

— 2010. September 22. 09:16

— Írta: Kalugyer Roland

Track review: Twin Shadow – Tyrant Destroyed

Aligha hallottam idegőrlőbb és lesújtóbb zenét a Twin Shadow első nagylemezének nyitószámánál, pedig átfolyt már ez-az az évek során a fülemen. Scott Walker albumai óta nem borzongtam bele így egy dalba, mint a Tyrant Destroyedba, amelynek drámaiságát csak fokozza, hogy valahonnan nagyon-nagyon messziről szűrődik át napjainkba, rosszul szóló rádiókon keresztül.

A bevezetőben Scott Walkert emlegettem, zeneileg mégsem őt érzem legközelebb ahhoz, amit a Tyrant Destroyed során hallhatunk. Hangulatilag annál inkább: Walker mester Tilt (1995) és The Drift (2005) anyagai bírnak olyan nagyon sötét és nagyon nehezen szavakba önthető érzelemkavalkáddal, amelyet a Tyrant hallgatása is kiváltott bennem. Azonban George Lewis Jr., aki a Twin Shadow mögött áll, nincs még túl egy egész életen, mely során apránként, kegyetlen csatákban győzte le a megkeseredettség – csupán rendkívül emocionális eszközökkel dolgozza fel saját környezetének történeteit, és ágyazza be őket különleges ízű zenéjébe.

Zeneileg ugyanis egészen más utakon jár Walkerhez képest: a legérdekesebb és legadekvátabb meghatározás, amit olvastam vele kapcsolatban, a “b-movie pop” – ez azonban érezhetően sebtében gyártott címke, melyet a kényszer szült, ugyanis térben nem, csupán időben belőhető a Twin Shadow pozíciója. Ez pedig vitathatatlanul a ’80-as évek, melyeknek a Forget album további trackjei során inkább vészjósló gondtalansága, mintsem lesújtó valósága érződik. Találkozhattunk ezzel a jelenséggel már az utóbbi években: míg a mainstreamben a Vampire Weekend és a többi Brooklyn-fiú tolt egyet a ’80-as évek reneszánszán, addig az erősen indie rock-központú fősodorral szemben megjelentek olyan, szinte értelmezhetetlen alakok az undergroundban, mint John Maus, aki 2007 egyik legfurcsább lemezét csinálta meg a Love Is Reallel.

Inkább utóbbi, mint előbbi keretrendszerben mozog a Twin Shadow is, bár ezt ellensúlyozza, hogy a Grizzly Beares Chris Taylor kiadóján keresztül fog megjelenni a Forget című debüt. A tényeken azonban ez mit sem változtat: a Tyrant Destroyed egy hátborzongató sláger lett, az első másodpercekben felhangzó kopár dobokkal, a cérnahangú szintetizátorral és a széteső hangokkal a háttérben. Amit Lewis enyhén Morrissey-t idéző orgánumával énekel szerelemről szinte a háttérbe tolva, azt meg még nem sikerült feldolgozni. Ötös.


Twin Shadow – Tyrant Destroyed

Az előző Track Reviewban: