— Zene

— 2012. March 5. 08:00

— Írta: Velkei Zoltán

Új arcok: Borealis

Az idm, ambient, glitch, techno és dubstep stílusjegyeit alkalmazza legújabb felfedezettünk, Borealis, aki a tavasszal megjelenő nagylemezével könnyedén az év egyik leggyönyörűbb, legbensőségesebb alkotását jegyezheti.

Bár maga a Borealis név új, a mögötte rejlő szerző azonban pár éve már szerzett magának némi ismertséget a tech-house és a dallamosabb minimal forradalom idején. Jesse Somfay-ről van szó: komolyabban betörni soha nem tudott, de voltak megjelenései a Traum Schallplattenen, az Archipelen és a Detroit Undergroundon is. S, ami nem sikerült neki az elmúlt nyolc évben, az könnyen összejöhet most, ugyanis az új, Borealis-projektje keretében megjelenő zenék azon túl, hogy gyönyörűek, mesterien ötvöznek több klasszikus stílust is, új megvilágításba helyezve őket.

Előreláthatólag április végén Voidness címmel jelenik meg egy tizenkilencszámos gyűjtemény (ez lesz itt jobbra a borítója), ami annak ellenére sem tömény, hogy majdnem nyolcvan percnyi hanganyagot jelent. Éteri hangok és robotikus effektek találkoznak egymással úgy, ahogyan sajnos a legutolsó Amon Tobin-albumon nem, emellett burialos vokálokkal megtűzdelt hajnali szédelgések, földönkívüli techno-rezgések és meghitt, már-már neopszichedelikus részek találhatóak még az albumon. Néha fémes, nagyon futurisztikus hangulata van az egésznek, máskor olyan, mintha az emberiség előtti világba utaznánk vissza, és gyönyörködnénk a természetben.

Az albumról meghallgatható a Coal Angels című másfélperces ambient téma, illetve a You Were Away és Not Of This Reality című zenékhez készült egy-egy rövid teaser videó, érdemes megnézni őket. Ezek mellett még januárban megjelent egy ingyenes letölthető kétszámos ep Iosis címmel. A felvételek nem teljesen adják vissza a Voidness hangulatát, de ettől még nagyon jók.


Borealis – You Were Away (teaser)


Borealis – Not Of This Reality