— Zene

— 2012. April 1. 12:13

— Írta: Kollár Dániel

Vérnyomás-szabályzó ütemek

Blood Pressure néven új szelekciót adott ki a Med School, a kísérletezős elektronikus tánczene egyik menő brit labelje. A tovább után elmondjuk, hogy az anyag milyen irányba vitte a vérnyomásunkat. Plusz, az összes számba bele is hallgathatsz.

A brit drum and bass egyik kiemelt exportőre, a Hospital Records 2006-ban úgy gondolta, hogy megnyit egy Med School névre hallgató sublabelt, hogy a kevésbé tánctér orientált arcoknak is teret adjon. A Med School az elmúlt években megbízható bázissá nőtte ki magát az elektronikus zene innovatív bugyraiban, olyan művészeket felfedezve többek mint Synkro, Bop, vagy Joe Syntax. A saját hangzását dnb-idm-techno-dubstep fúzióként meghatározó label legújabb válogatáslemeze, a Blood Pressure annyiban eltér a korábbiaktól, hogy a tehetségkutató koncepció helyett ezúttal ismert nevek tűnnek fel a tracklisten, köztük a már említett saját kinevelteken túl olyan régi motorosok is, mint a Blu Mar Ten vagy a Mutated Forms.


A válogatáson feltűnő arcok

A 14 számos LP egyfajta helyzetjelentés arról, hogy mennyifelé lehet csavarni a drum and bass-t 2012-ben, és mint ilyen, hasznos edukációs anyag a stílus felé szkeptikusok a számára. A nem szkeptikusoknak (akik a DBridge-féle autonomic hullám óta figyelemmel kísérik a kísérletezős alstílusok cseperedéseit is) viszont nem ad a dolog túl sokat, összhatásában a két évvel ezelőtti, első válogatás kiadvány, a New Blood 010 maradandóbb élmény volt. Az itteni dalok elég szürkére sikerültek, a változó ritmusképleteken és tempókon kívül egysíkú hangulatúak. Egy-egy üdítő kivételtől eltekintve olyan érzésem lett a számoktól, mintha éppen szabályozott keretek között morfiumot pumpálnék a szervezetembe egy műtét után: egy bágyadt milliőbe taszít, ahol aktuális fájdalmaktól el tudok ugyan vonatkoztatni, de igazi boldogságérzetet egy pillanatra sem okoz, csupán középalacsonyan tartja a vérnyomást.

Üdítő kivételek Submerse – Always, Like This című, jól eltalált dubstepje, a Mutated Forms a techno gyökerű, synthekkel játszó Feels Like-ja, illetve a Blu Mar Ten ambientes tanulmánya, a Last Life In The Universe. Összességében véve a Med School nem okoz csalódást, viszont a New Blood release-ekhez képest enervált lett a Blood Pressure. Csak bíztatni tudjuk a kiadót, hogy térjen vissza a tehetségkutatósdihoz, jobb lesz az úgy mindenkinek.