— Zene

— 2013. September 27. 14:47

— Írta: Varga G. András

Zságer Balázs és a dj füles – mix és interjú

Hoztunk nektek egy exkluzív mixet, ami Zságer Balázs keze alatt született, és olyan klub trackeket sorakoztat, ami például kíválóan passzol egy laza before-hoz. A muzsika mellé kérdeztünk is tőle néhányat erről a szelekcióról, az őt aktuálisan foglalkoztató tánczenei irányokról és dj-zésről.

Indíthatod is a mixet, aztán olvashatod közben az interjúnkat alább.

Kultblog.hu: Mióta lépsz fel, mint dj?

Zságer Balázs: Pár éve. Az elején csak exkluzív rendezvényeken játszottam, de az utóbbi időben egyre több felkérést kaptam. Egy-egy set előtt sokat készültem, rá voltam kényszerítve, hogy minél több friss zenét hallgassak és szelektáljak. A fellépések során aztán kialakult egy irány, amit én és a közönség is kedvelt, és lett egyfajta körvonalazható gerince a mixeknek. Kezdetben csak feltettem a kedvenc zenéimet, amikre táncolnék, de be kellett látnom, hogy ebben a műfajban igenis fontos a közönség reakciója, és nem mindegy, hogy a pult előtt csak révedeznek vagy táncolnak is arra amit a dj játszik.

Mi a zenei irány?

A zenei irány kezdetben az indie dance és a nu-disco volt, aztán volt egy időszak amikor a techno, a dub és a minimal dominált, most pedig főként a ’90-es évekbeli középtempós house izgat. Emellett persze fontos volt, hogy fel tudjak tenni egy-két Zagar remixet is, melyekből készült jónéhány az utóbbi pár éveben. Olyan producerek csináltak nekünk átiratokat, mint Terry Lee Brown Jr, a Moonbootica vagy a bristoli dubstep producer, Cottonmouth.

Az új Zagar lemezről is lesznek remixek?

Igen, a Space Medusa című számunkból már régóta tervezünk egy remix ep-t megjelentetni. Úgy néz ki, hogy októberben ez meg is történik. Készül hozzá több videó is. Erre a korongra tehetséges magyar producerek csináltak mixeket, pl. Headshotboyz, Belle Belle, Kuriouss. De a mostani mixben már megjelenés elött hallható az Add2Basket remixe is.

Az őszi mixnél mi volt a koncepció?

Pár külföldi blog kérésére már csináltam “hallgatós” mixtape-eket (mint pl. a Dreamfields címűt), amelyek nagyából a saját zenei inspirációimat tükrözték. Ennél a mixnél viszont inkább a táncorientált vonal volt terítéken. Többen kérdezték, hogy mégis milyen zenéket játszom, ha dj-zek. Ez a mix tulajdonképpen azt reprezántálja, amiket mostanában játszom, ha fellépek valahol.

Van valami konkrét cél dj-zés téren a jövőben?

Nincs vele különösebb célom, egyszerűen mint zenész és hallgató is szeretem ezt a fajta oldalát is az elektronikus zenének, és jó érzés olyan műfajokban kalandozni, amelyekbe a zenekarral nem kezdenék. Tetszik az a rugalmasság, hogyha megunok egy-egy irányzatot, egyszerűen válthatok egy másikra.

Mikor hallhatunk legközelebb a dj pultban?

Szeptember 28-án, szombaton a Fogasházban lépek fel a Deck Attack estjén. Szeretek ott játszani, valahogy mindig nagyon jó házibuli hangulat kerekedik az estéből, remélem így lesz ez most is.