— Ajánló

— 2008. April 8. 19:33

— Írta: Várnagy Szabolcs

2008-04-16-19 Pécsi Egyetemi Napok 2008

A 2008-as PEN (Pécsi Egyetemi Napok) a legjobb dolog, ami az előzőPEN óta Péccsett történt. Mondom ezt úgy, hogy csak április 16-án fogkezdődni. Nem előre iszom a medve bőrére, ez az az esemény, amiegyszerűen nem sülhet el rosszul. Hazai és külföldi bandák egy össz-egyetemi rendezvényen, ahol az alapjáraton is jóhangulatot a karok vetélkedő csapatai is meg fogják dobni.PENingrád lelkes PENtörői, a Paraszt-Group-PEN, a JakabhegyiIrgalmatlanok, nomeg a Pollackosok fognak súlyos csapást mérni aközízlésre, miközben két színpadon mennek folyamatosan a koncertek. Ittmég akkor is jól fogjuk magunkat érezni, ha ránk dobnak egy atombombát.

A PEN azért egyedi, mert a rengeteg koncert mellett ekkorzajlik a diákrektor választás is. No, ez korántsem olyan komolyés hivatalos dolog, mint amilyennek tűnik. Az induló karoknak kikell találni egy koncepciót, majd számos vetélkedőn kellbizonyítaniuk, hogy ők bizony a legjobbak. RandalírozóPENtörőkre, népdaléneklő parasztokra és bárkit meggyóntatóelvetemült papokra számítsatok, ha idemerészkedtek.

Persze az egyetemi csapatok csak extra fícsörjei a PEN-nek, atöbbség számára a koncertek a lényeg. Nem írom ide és részletezem az összes bandát, mert a legtöbb jól ismert. A teljes programot itt találjátok. Viszont pár olyan koncertre felhívom a figyelmet, ami nem annyira népszerű, ám kár lenne kihagyni.

Szerdán az egyik kedvenc, feldolgozásokat játszó pécsi banda, a Dundi Pocak kötelező jellegű. Rage Against the Machine-től a Liquidoig mindenféle bulizenét fogunk kapni. Valamint szintén szerdán lép fel a Timur Lenk, az intellektuel-poénzenekar, amely ránk szabadítja végtelen bölcsességét. “Az igazi nagymenő az nem rabol ma bankot, berongyol a könyvtárba és kiolvassa Kantot“. Emellett nekik köszönhetjük az Alkohológiát is, amiért minimum Nobel-díjat érdemelnének. Rémesen szoktak viselkedni a színpadon, úgyhogy ők garantáltan jó koncertet fognak adni, nem szabad kihagyni.


Timur Lenk – Kultúrrap

Csütörtökön rockabilly móka lesz, fellép a Psycho Mutants és a Mistery Gang is. Emellett Franciaországból idelátogat az Electric Bazar, hogy jó kis folk-rockot nyomasson. Ha másért nem is, azért mindenképp megéri megnézni, mert ilyet nem minden nap lát az ember.


Electric Bazar koncertfelvétel

A péntek sztárja egyértelműen a Fishbone. Tavaly nyáron már jártak Pécsett, hogy a Dóm téren egy ingyenes koncertet adjanak, amit nagyjából úgy tudnék leírni, hogy fergeteges volt. Ülő koncertnek indult, de két szám után a partizni vágyók lerohanták a biztonsági őröket, és befoglalták a színpad előtti teret, miközben az énekes lemászott a koncertezők közé csatangolni. Szerintem ez lesz a PEN legjobb koncertje. De ha ez nem lenne elég, utánuk jön a Pannonia Allstars Ska Orchestra.


Fishbone – Sunless Sunday

Szombaton érdemes lesz korán jönni, hogy fél nyolckor elkapjátok a Panic Radio-t. Kellemes powerpop, amire lehet majd táncolni jó sokat, aztán úgyis elözönlik a helyet a 30Y rajongói. A koncertek után nem kell hazamenni, minden nap hajnalig fogják dj-k adagolni a zenét, és minden nap hajnalig fognak pörögni azemberek, a PEN csapatok meg pláne.

Pécs egyetemi életében egyértelműen a PEN a legnagyobb, legtöbb embert megmozgató esemény. Négy nap, amikor nem járunk órákra, csak bulizunk reggelig. Ez az amire mindenki eljön, mivel tudja, hogy pár hét, és kezdődik a vizsgaidőszak, és ez az utolsó alkalmak egyike, ahol még lehet bulizni. Plusz, már csak azért sem szabad elszalasztani, mert a következő két év múlva lesz.

Linkek: