— Ajánló

— 2008. September 18. 15:54

— Írta: Varga Csaba

2008-09-20-tól Lufthase @ Corvintető

Élelmesebbek és érdeklődők már kiszúrhatták az információt, hogy egy Lufthase nevű produkció készül a Corvintetőn, de a több helyen megjelent teaseren felül nem sok derült ki a dologról. Annyit lehetett sejteni, hogy van benne gép, levegő, misztikus nyúl, gyanakvó járó-kelők, egy elmeállapotát tekintve labilis A. Auguszta, a várható esemény pedig formátumá tekintve színházszerű, de mégis egy installációs tér, illetve buzdítanak a kreativitásra, továbbgondolásra. De most akkor hogy is van ez, és mi is lesz a Corvintetőn? Sarah Günther művészeti és Berecz Zsuzsa produkciós vezetőt kérdeztük a Lufthase projektről és a mögötte álló Pneuma Szöv.-ről.

Kultblog: Megpróbálom összegondolni, hogy mi is lehet ez a Lufthase: előadás, színház, de tér és doku… Most akkor statikus vagy megelevenedik? Valóban színház, vagy egy installáció?

Pneuma Szöv.: A Lufthase a színház és az installáció között, a performanszművészet és a vizuális művészet határain mozog. Az előadás helyszínét organikus térré alakítjuk, melyben a valóság darabjai – így a levegővel kapcsolatos reáliák – fiktív elemekkel keverednek és egy egészet alkotnak. Azokkal a tárgyakkal dolgozunk, amiket a helyszínen találunk, a hozzájuk fűződő személyes és fantasztikus történetek is az előadás részeivé válnak. A léggyár, amit kialakítunk, minden este tovább fejlődik, így az előadás semmiképpen nem statikus, sokkal inkább folyamatszerű.

Kultblog: Azt írják, hogy a szövetség célja, hogy közös alkotásra buzdítson. Ennek már a tere lesz a 20-án megnyíló helyszín, vagy ez a későbbiekre, a továbbgondolásra vonatkozik? Avagy csak nézni, szemlélni lehet, vagy interakcióba is lehet lépni?

Pneuma Szöv.: A projekt egyik fő célja, hogy teret adjon a személyes kreativitásnak. Egy közös alkotást szeretnénk megvalósítani, mely sok ember közös munkája. Nem töredékek és installációk egymás mellé állításáról van szó, hanem egy olyan folyamatról, melyben minden apró darabot az egész szerves részévé teszünk. Ebben a munkamódszerben rejlik a közös szociális utópiánk. Ezen dolgozunk hetek óta, és reméljük, hogy a nézők együttműködésével tágítani tudjuk majd a kört. Mindenki maga döntheti el, mennyire akar velünk együttműködni, interakcióba lépni.


A légszövőszék (Air Loom)

Kultblog: A támogatók és partnerek listájában ott van többek között a Greenpeace és a Környezetvédelmi Minisztérium is. Van köze tehát a környezetvédelemhez, vagy csak az áthallást kihasználva lettek ezek a támogatók?

Pneuma Szöv.: Abból a tényből indultunk ki, hogy Budapest – Prága és Torinó mellett – az Európai Únió legszennyezetteb levegőjű városai közé tartozik. Évek óta próbálják Bududapest belvárosának forgalmát visszaszorítani, és az emberek figyelmét a légszennyezésre felhívni. Ezeket a tényeket használtuk fel alapanyagként. Azért kezdtük el a projektet, mert tudni szerettük volna, mennyire szennyezett valójában Budapest levegője, és ezt a tudást a nézőkkel is megosztani. Színházunk nem riad vissza hétköznapi problémák felvetésétől és művészi feldolgozásától. Nem morális kérdésfeltevéseket szeretnénk álcázni, hanem a szórakozást összekapcsolni a megértéssel, információt közvetíteni az emberek között létrejövő varázslaton keresztül, és így a nézőket közös utópiánk részévé tenni.

Kultblog: Mit lehet tudni a művészeti vezetőként feltüntetett Sarah Güntherről? A netes keresés nem sok eredményt adott azon kívül, hogy a Trafóban már dolgozott egy projekten alkotóként.

Pneuma Szöv.: Sarah Günther Németországban, Giessenben tanul alkalmazott színháztudományt (www.uni-giessen.de/theater). Ez a szak a német kísérleti színház legjelentősebb műhelye, jelenleg Heiner Goebbels neves rendező vezetése alatt áll. Tanulmányai mellett Sarah rendszeresen dolgozik az andcompany & co. nevű Európa-szerte híres performanszcsoporttal. Magyarországot két éve fedezte fel magának, ekkor ébredt benne érdeklődés a magyar kultúra és a magyar nyelv iránt. Részt vett a Krétakör PestiEsti c. produkciójában, fél évig pedig a Budapesti Színművészeti Főiskola rendező szakos hallgatója volt. Tanulmányai befejezése alatt illetve után a PneumaSzöv.-vel tervez projekteket Közép-Európa különböző városaiban és helyszínein.

Kultblog: A Pneuma Szövetség neve már önmagában a levegőre, a szellemre utal. Ezek szerint ezen a nyomvonalon várhatók a további projektek is, vagy ez nem kötelező irány?

Pneuma Szöv.: A nevünk Pneuma Szöv. A “Szöv.” jelenthet szövetkezetet, de szöveget, szövetséget és szövőszéket is. Első projektünk és a társulatunk neve valóban összefügg, mint ahogyan más csapatoknál is előfordul ilyen névazonosság, ld. Queen, Portishead, Laibach.

Számunkra a “Pneuma” jelentésének lényege: kapcsolat a szellemmel, ugyanakkor a leghétköznapibbal és a legszükségesebbel, a levegővel is. A “Szöv.” szó azt a nyitott, bővíthető hálózati formát jelenti, amiben dolgozunk.

Kultblog: A társaság honlapján a missziót deklaráló első mondatban az olvasható, hogy “for air, space and against cyberspace”. Ezek szerint egyfajta cél az emberek kimozdítása a negy fél közül? Nem túl erős ezt a kibertér ellenében tenni? Úgy értem, egyáltalán nem cél netes felületre vinni adott esetben egy projektet vagy valamely részét; vagy nem lehet, hogy a web bevonása izgalmasabb lenne a szembefordulás helyett?

Pneuma Szöv.: A Pneuma Szöv. missziója, hogy valós teret és levegőt hozzon létre. Nem akarunk kivándorolni a kibertérbe. Valós térben szeretnénk találkozni. Nem ellenezzük az internetet, de projektünk az emberek növekvő virtualizálódása és kiborgizálódása ellen irányul. Egy művészi keretbe foglalt valós cselekvésben az ember több és másfajta szabadságot fedezhet fel, mint amit a virtuális térben való cselekvés megenged. Talán úgy is mondhatnánk, hogy a Second Life valós ellenpontja vagyunk.

Kultblog: Részletkérdés: a Corvintetős eseményen belépőre kell számítaniuk a látogatóknak?

Pneuma Szöv.: Szimbolikus összegű belépő lesz, max. 500 Ft.

Info:

Bemutató: 2008. szeptember 20., 20-23h között folyamatban
További előadások: szeptember 21., 22., 26., 27., október 2., 3.
Helyszín: Corvintető (Budapest, Blaha Lujza tér 1-2.)

Linkek: