— Ajánló

— 2008. June 23. 20:14

— Írta: Varga Csaba

2008/07/09-13 Hegyalja Fesztivál

A Hegyalja Fesztivál kereken 2000-ben kezdődött, és azóta az egyik legkultabb zenei feszt lett hazánkban. Úgy értem, sztenderd szöveg az, hogy minden nagy fesztivál elüzletiesedik, az árak az egekben, intézményesül a muszájból felállított vándorvursli, a Hegyalja viszont azon kevés fesztek egyike, amelyre a mai napig a leggyakorlottabb hátizsákosok mondják, hogy családias, barátságos, legjobb. Ehhez persze hozzájárul a felhozatal is, az idei kalapba került például a Juliette & The Licks, Phil Hartnoll, a 69 Eyes, a Future Prophecies, meg persze sok magyar hallgatnivalóság.

Először is, szeretném leszögezni, hogy aki a magyar fesztiválok kapcsán olyan szövegekkel jön, mint igénytelenség, infrastruktúra hiánya, szemétkupac, satöbbi, annak így röviddel egy Novarock után, tudom ajánlani, hogy látogassa meg egy hasonló zenei rendezvény alkalmával nagyon tiszta és rendes szomszédainkat, aztán rögtön meggondolja magát. A Hegyaljások pedig idén is azt ígérik, hogy még jobb lesz, még szebb lesz, de persze ezt mindig mondják, nézzük mi van még. Különlegessége a Hegyaljának ez a nagy zöld összefogásra buzdítás, avagy környezettudatosság és erre nevelés, ami akár marketingeszköz, akár tudatos tenni akarás, mindenképpen jó pont. Plusz olvasom, hogy a Zöld színpadon napi programként szerveznek bloggertalálkozót, amiért így Kultblogon innen is egy heló. Ha képviseletünk két lábon képes megtenni az utat odáig, jelentkezünk.


Mangod Inc.

Jó, tudom, a zenére vagy kíváncsi, hát lássuk. Ugye ezt úgy szokás, hogy megyünk a sztároktól kifelé, de most legyen fordítva, ugyanis baromi jó flash, hogy csak két-három külföldi nagy név mellett is simán össze tudtam állítani egy teljes, saját fesztiválprogramot úgy, hogy épp csak egy-egy sörnyi szünet van a koncertek között (lásd lent). Mindjárt szerdán, egy korai hét órakor lehet startolni, amikor a Mangod Inc. csap a húrok közé (tavalyi legjobb magyar metal lemez, figyelem!), aztán később még a Guilty Parties (RATM tribute) is színpadra áll. Aztán tekintélyes ska punk/reggae line-up gyűlt össze, pölö SKAfunderz, Malacka és a Tahó és Tigris (meg még néhány, de ezek ütközések okán kiestek az órarendből); meg aztán itt lesz a sok hibát nem vétő Brains, a nagy öreg Mátyás Attila, és a Titusz-féle Carbonfools is.

Phil Hartnoll (Orbital)Oké, mostmár jöjjenek a nemzetköziségek. Először emelném ki a nagy tekintélyű Orbital testvérduó egyik felét, Phil Hartnoll-t, aki egy testes jobbos pofont oszt majd le elektronikával, amire aztán a fonákot mindjárt másnap a Future Prophecies adja meg, ha kéred. (Csak félhalkan jegyzem meg, hogy utóbbi helyett, ha nem kenyered a drum and bass, tudom ajánlani a legjobb magyar psychobilly bandát, a Yellow Spots-ot.) Ha nem ismerősek a nevek, hogy kellőképpen populárisat mondjak, előbbi esetében gondolj a Saint soundtrackre, utóbbira meg nem tudom nem a Dimentional Entity-t mondani, még ha ez nem annyira közkeletű is (de baromi nagy oldskool flash!). Persze ezek alapján elkönyvelni nem ér, tessék még utánahallgatni! Akinek meg már biztos nem kell utánanézni, az a két Szigetes fellépést is lenyomó Juliette & The Licks, Lewis kisasszony pedig lassan már házat is vehetne Magyarországon, bár őt ismerve, inkább egy lepattant lakókocsit foglalna be.

Juliette Lewis (Juliette & The Licks)Alább megtalálsz egy szubjektív szerintem menetrendet. Követni még csak nem is biztos, hogy érdemes, de mindenesetre szvsz ajánlott. Ha az előadó nem ismerős, katt a nevére és fülelj!

Július 9., szerda

Július 10., csütörtök

Július 11., péntek

Július 12., szombat

További infó: