— Ajánló

— 2008. July 2. 13:54

— Írta: Varga Csaba

2008/07/10-13 Balaton Sound

Szubjektív mércével ugyan, de idén a legjobb programot a nyári fesztiválszezonban magasan a Balaton Sound kínálja, már ami a zenei fellépőket illeti. Azt hozzá tehetjük, hogy itt kvázi nem is lesz más, “csak” zene (értem ez alatt, hogy máshol behozzák a civilszférát vagy a sportot), de abból példás a felhozatal. Engem mondjuk eleve megvettek kióra azzal, hogy három nap alatt láthatom a Massive Attack-et, az Orishas-t, Booka Shade-et és Jimi Tenor-t, de azért rajtuk kívül is bőven akad falatoznivaló.

Azt nem nehéz észrevenni, hogy több hazai fesztivál is kicsit beállni látszik, vagy legalábbis ezt mutatja, hogy még külföldi fellépők tekintetében is elég gyakoriak az ismétlések, és kevés igazán nagy dobás van (tisztelet a kivételnek!). Ehhez képest a Balaton Sound valami teljesen új színt hozott be tavaly: az elektronikus zenére fókuszál, a porban hányás helyett a fesztiválpartyzást kínálja, és persze a Balaton partján van, ami automatikusan összeköti a bulizást a csobbanással. Már tavaly, az első alkalomra is elég jól ki volt ez találva, most pedig elöljáróban úgy tűnik, sikerül megfejelni az elmúlt évet.


Balaton Sound film (a tavalyi, 2007-es fesztiválról)

Amin már alapjáraton megakadt annyira a tekintetem, hogy elkezdtem szervezni a Balatonra utazást az persze első körben a Massive Attack volt. A triphop alapköveit egyszer már láttam, mikor a Szigeten léptek fel, és bár baromi nagy koncertélmény volt, azért el tudnék képzelni egy fokkal ütősebb showt is, úgyhogy remélem, most rátesznek egy lapáttal, plusz hátha új anyaggal is előrukkolnak. A szép a Balaton Soundban, hogy az, hogy egy első nap estit ajánlok, máris előreszaladás, hiszen már délután négykor a Re:Jazz nyit, az éjszaka meg a Kooppal kezdődik, úgyhogy szépen kap egy elektronikus-jazzes keretet a nap. Aztán “zárásként” LTJ Bukem és MC Concrad teszik fel a pontot az i-re, és bár tudom, hogy Bukem már rég nem azt a fasza zenét játssza, mint régen, itt legalább remélhetem, hogy jól fog szólni a drum and bass zúzás is.

A szombatot hatkor nyitja az Orishas, aminek amúgy legalább annyira megörültem, mint a Massive-nak. Akkor hallottam róluk először, mikor rákaptam a világ különbözői országaiból származó hiphopok gyűjtésére, és ez a név köszönt vissza a Kuba címke alatt. A latin hiphopnak annyira megvan a maga magával ragadó hangulata, hogy ez élőben valami elképesztően jó lehet, lazán, könnyedén, ahol a coolságfaktort nem a gatya bősége adja, hanem a természetesség, és a nagyon fülbemászóan csengő spanyol rímek. Aztán Németországból hozza a reggae-t Gentleman, akiből jó ízelítőt lehet kapni a 2003-as koncertfelvételével, ami amúgy a világ egyik legjobb reggae live albuma. Jelzem, még mindig csak szombat van és este nyolc. Utána Nicola Conte, Booka Shade, Krafty Kuts… Baromi hosszú nap lesz ez. (Jaj, szorít az üvegcipőm.:)


Massive Attack

Ezek után még mindig hátra van egy vasárnap Sergent Garciával, a Zagarral, és aztán jön csak a nap igazi súlya. Igen, lesz Fatboy Slim is, amiért nagy hurrá, bár egyesek szerint ne várjunk tőle sokat, de akire én gondoltam most, az Jimi Tenor. A faszi nagyon jó nu jazzer, ami nálam egyértelműen a hallgatandók közé teszi, viszont azt a fajta időnként beborított experimental ízt kevesen tudják úgy beleoltani a számokba, mint ő. Ez lesz a must-see vasárnap, aztán, hogy megosztom-e az idejét Fatboy-jal, vagy maradok végig Tenoron, azt asszem csak az ott és akkor dönti majd el.

Alább a fesztiválajánlókhoz járó szelektív program, ami a saját szűrő keresztmetszetét mutatja. Követni lehet, testre szabni érdemes. Ha valamelyik előadót nem ismered, katt a nevére, és hallgasd!

Július 11., péntek

Július 12., szombat

Július 13., vasárnap

További infó és részletes program: