— Ajánló

— 2008. June 24. 19:01

— Írta: Varga Csaba

2008/07/24-27 Balatone Fesztivál

A hazai fesztiválmustrát az egyik legközkedveltebb után az egyik legfiatalabbal folytatjuk, avagy lássuk, mit tud a tavaly debütált BalaTone Fesztivál. A zánkai ifjúsági centrumban rendezett feszt mintha tovább lépne gondolatban a szokásos programelemeken, és újként hozza be az extrém sportokat. Persze itt és most minket főleg a zene érdekel, ezt a frontot pedig például Dj Vadim, a Beatstakes, Killa Kela, Teebee és a Freeform Five erősítik.

A Hegyalja taglalásához hasonlóan, itt is induljunk onnan, hogy mivel tud ez a feszt többet, mint az összes többi zenei fesztivál. A BalaTone alapelve, hogy a koncertélményeket aktivitással párosítja, és egy rakás sportprogramot intéznek a bulik közé. Ezek közül a legnagyobb volumenű a waterjump verseny lesz, aminek a lényege, hogy deszkával egy jókora rámpáról úgy ugrass a Balatonba, hogy lehetőleg a nyakad ne törjön ki, de legalább mutasson valahogy a zuhanás. Ami meglepő (nekem, bocs), hogy ezt tök komoly versenyszámnak veszik, és egymillió forintos összdíjazással rendezik. Emellett lesznek görkori- és gördeszkapályák, strandfoci terep és bringás találkozó.


Ludditák

Téged nem érdekel a sportolás, csak a sör meg a virsli, mi? Na jó, nézzük a felhozatalt. Ha igazi fesztiválozó vagy, és végigjárod az összes fesztet, plusz még követed is a Kultblog ajánlását, többek között azért is jól jársz, mert én speciel úgy számolók a menetrenddel, hogy amit már megnéztem Hegyalján, azt skippelem a BalaTone-on. Azért így is simán összejött a napi program. A hazai vonalból fennmaradt a térképen például a Ludditák, a néha nehezen következő Kaukázus, a nemzetközi színvonalat hozó Amber Smith és Zagar, és hát csak muszáj lesz duplázni a Mangod-ot és a Neck Sprain-t (de aki csak itt éli ki a fesztiválozását, annak kötelező!).

A nemzetközi húzónevek közül szerintem a legkomolyabb attrakció a beatbox mester Killa Kela lesz, akit egyszer már volt szerencsém látni az A38-on, és asszem mindenki visszaemlegeti azt a bulit, aki ott volt. A csávó úgy beatboxol, ahogy Timbaland csak szeretné az ütemeket pakolni a stúdióban. Úgy tíz percig tart az, hogy “na jó, hol van a playback”, aztán már csak röhögsz és élvezed. Mindjárt utána következik majd a menetrendben a notórius visszatérő Dj Vadim, akit persze elkísér majd felesége, Yarah Bravo is, és a nyárra és a fesztre való tekintettel gondolom orosz-angol barátunk otthon hagyja majd a nagyon absztrakt lemezeit, és inkább a táncolós-funkos formáját hozza. Aztán az elektronikára éheseknek TeeBee osztja majd a drum and bass-t, a club vonalat pedig a Freeform Five és Cagedbaby izzítják be. Kicsit elnyomva ugyan, de szerepel még a fellépők között a punk-rocker Beatsteaks is, ami majd kisebbségét valószínűleg hangerővel fogja kompenzálni.


One Self (Dj Vadim, Yarah Bravo, Blurum13) – Bluebird

Alább ismét egy szubjektív menetrend, amire hallgatni lehet, testre szabni pedig érdemes. Ha valamelyik előadót nem ismered, katt a nevére, és hallgass bele!

Július 24., csütörtök

Killa KelaJúlius 25., péntek

Július 26., szombat

További infók és részletes program: