— Ajánló

— 2009. July 7. 08:21

— Írta: Sipos Balázs

2009/07/09-12: Balaton Sound 2009

Miután kihevertük a soproni Lővérek magaslati levegőjét, feleszmélni is alig van időnk, már vakarhatjuk is a kobakunkat a soron következő fesztiválbeosztásunkon. Ez a fesztivál a hegyekből rögvest a magyar tenger partjára repít minket, így alakulhatott a találó Balaton Sound elnevezés is. A harmadik alkalommal megrendezett, tó menti parádé várhatóan idén is tarajos hullámokat borzol vízen és hangulatban egyaránt, és habár számomra ez lesz az első BS-élmény, az előadói paletta pikk-pakk szimpatizánssá tett. A következőkben az étlapot böngészve igyekszem egy lehetséges menüt összeállítani a határozatlanabb vagy lustább éhesek számára. A nyitónap most csütörtök, a helyszín pedig Zamárdi!

A holland sör nagyszínpadának ajánlatát böngészve máris kikerekedhet a szemünk, ám ahogy tovább tanulmányozzuk a programot, másutt is sok ínyencség akasztja meg a figyelmünket. Időpontok tekintetében ugyan sok lehet az átfedés, így a véletlen, az aktuális pulzusszámunk vagy az előre levésett, szigorúan betartandó tervezet fog irányt mutatni. A programok a fesztiválozókat alapvetően hat fő gócpontba tömörítik, amelyek éppen annyira eltérőek, hogy repertoárjuk ingázásra bírja a közönséget. Zenei és helyszíni változatosságot, na meg a saját szájízt szem előtt tartva a következő menetrendet ajánlanám. Ha valamelyik névre az ajánló alapján felkaptad a fejed, de nem ismered, kattints a nevére némi hallgatnivalóért!

Július 9., csütörtök

A hazai Singas Project csapat jazz ihlette alapkra építkezik, de számos stílust ötvöz. Ezzel indítom én a tóparti fesztiválomat. Ezt követően kereshetünk valami nyerő pozíciót a nagyszínpad közelében, ugyanis ott lép fel a nagy múltú, brit Dub Pistols, amely a trip-hop, a dub és könnyed ska színeiben pompázik. Ezt követi a mostanság új lemezzel előrukkoló Nouvelle Vague, majd a Trainspotting Born Slippyjéért is felelős Underworld zárja itt a csütörtöki műsort. Ez utóbbi helyett azonban a jazz kedvelőinek érdemes átpártolniuk a T-teraszra, ugyanis ott a finn Five Corners Quintet tagjai veszik kezükbe hangszereiket, és használni is fogják. Aztán ha még kellő energiát érzünk magunkban, záróeseményként ellátogathatunk a Samsung arénájába, ahol mindenkor a 4/4-é a főszerep, és csütörtökön a ritmus negyedévszázados veteránja, Carl Cox adagolja a talpalávalót.


Underworld – Cawgirl (live)

Július 10., péntek

Barabás Lőrinc neve talán mindenkinek ismerősen cseng. A hazai jazz és könnyűzene tehetséges és elismert trombitása Eklektric formációjával érkezik, ahol többek között Sena hangja is felcsendül. Az Ozomatli vélhetően már kevesebbek számára mond valamit, itt az alkalom tehát, hogy megismerjük a latinos-amerikai hiphop csapat zenéjét. Ha már hiphop, akkor jobb folytatást el sem tudnék képzelni, mint a Guru’s Jazzmatazz kollektívát, ami az akusztikus, jazzes alapokra történő szövegelés páratlansága. Nekem egy-két éve a Szigeten kimaradt, most semmiképp nem fog. Guru után legenda áll a nagyszínpadra: az elektronikus robotzene atyjai, akiket már a szüleink is hallgattak, ők a Kraftwerk. Később a mostani idők elektronikáját a Chi Recordings színeiben FCB tálalja majd, hajnali kettőtől pedig az MR2-MOL színpadon Izil pakolja a lemezeket.


Kraftwerk – The Man Machine (live)

Július 11., szombat

A szombati program nálam megint egy hazai ügyességgel kezdőik, először ugyanis a kaposvári Zságer Balázs csapata lép színpadra. Őket követi ugyanott, a T-Mobile teraszon az acides nu-jazz oszlopos, karakteres japán párosa, a Kyoto Jazz Massive. Aztán a lassan húsz éve az elektronika ösvényeit szélesebbre taposó Orbital ad a nagyszínpadon egy várhatóan kellemesen nosztalgiázós koncertet. A szombat este végére egy kissé magasabb fordulatszám: drum and bass a szigetországi Sub Focus és a budapesti Chris.su vezényeletével.


Orbital – Chime (live)

Július 12., vasárnap

A zárónap programja majdhogynem a legsűrűbb, és a legtöbb fejfájást okozta. A főszerep ezen a napon is a Heineken nagyszínpadé, ám előtte felkészülés, pihenés gyanánt érdemes meglátogatni Karányi Dani lüktetését az MR2 porondon. A nagyszínpad vasárnap a magyar reggae és hip-hop mixtúra profijaival, Senával, Busa Pistával és a többiekkel, azaz az Irie Maffiával indít. Őket követi az idén új lemezével nagy (és sokaknak nem éppen kellemes) meglepetést okozó norvég Röyksopp, amely remélhetőleg régi nótáinak palettájából is keveri majd a színeket, ahogy Moby legutóbbi kiadványa sem gond, ha a tokjában marad, ellentétben a régebbi szerzeményekkel. Ha ez mégsem alakulna jól, ott a remek alternatíva a Nostalgia 77 személyében. Mindennek végjátszójaként én a francia slágergyáros duót, a Nôzet választottam.


Röyksopp – The Girl and the Robot (live)

A fent említett előadók, programok csak egy szeletét képezik a Balaton Sound kínálta elfoglaltságoknak. Számos állandó, mentális jelenlétet nem vagy csak alig igénylő kikapcsolódás vár mindenkit az adott, illetve a másnapokon is. Ami biztos, hogy a Balaton közel van, a nevek ismerősek, és hogy nyár van. Minden jót!

Korábban a Kultblogon:

További infók és teljes program: