— Ajánló

— 2009. July 30. 16:29

— Írta: Várnagy Szabolcs

2009/08/01: Budapest Micro II @ Tűzraktér

Immáron letagadhatatlan a tény: a hazai chiptune színtérmegállíthatatlanul tör előre. Mozgolódásuk újabb jele, hogy szombaton,azaz augusztus 1-jén csap le a Budapest Micro gárdája másodszor, hogyminden geeket és a nem szokványos, ám hihetetlen energikus elektronikuszenét kedvelőt a Tűzraktérbe szólítson egy, a lineupot elnézve erős parti erejéig. Nintendo játékkonzolok izzanak majd fel a dj pultok mögött, hogy szolgáltassák az ütemet, amire a világ majd elpixelesedik. Eljön a színtér két kultuszfigurája, Nullsleep az USA-bólés Markus Schrodt Ausztriából, de itt lesz még Minusbaby is, valamint ahazaiak képviseletében The Great Wave ofKanagawa és 3KKL, nomeg a Budapest Micro csapata. A tovább után bővebbinformáció vár magáról a műfajról, a fellépőkről és ha lemaradtálvolna, megtudhatod, hogy eme partisorozat első felvonása mennyirehatalmas sikert aratott.

Három külföldi fellépőt is szerepel a felhozatalban, melyek közül a legfontosabbNullsleep személye. Ő az 8bitpeoples kiadó megalapítója és a 2006 óta New Yorkban, ám idén már Dániában is megrendezendőBlip Festival egyik főszervezője. A kiadó, majd a fesztivál a chiptuneműfaj nagyobb tömegekhez való eljuttatásában alapvető fontosságú, olyanelőadók váltak általuk híressé (már amennyire egy ilyen underground műfajnál hírességről lehet beszélni)mint Bit Shifter vagy Sabrepulse. De szombat estére elsősorban zenéjemiatt lett invitálva. Ő a keményebb vonalat képviseli, a dallamokmellett sok döngöléssel és széttördeltebb ritmusokkal.


Nullsleep @ Blip Festival 2007

Amennyire fontos Nullsleep Amerikában, annyira fontos EurópábanMarkus Schrodt. Az osztrák srác a dot.matrix csoport alapítója, melykontinensünkön az elsők között kezdett komolyabban chiptune-nalfoglalkozni. A zenéje pedig jóval felhasználóbarátabb, mivel Gameboydiszkójára jókora hatással volt a német new wave és a ‘80-asévek italo/HiNRG vonulata. Bár nem látszik rajta, de a visszafogottkülseje ellenére a színtér egyik kultuszfigurája ő is, és a fellépésénketté fog állni a füled.


Markus Schrodt @ Blip Festival 2007

Szintén az USA-ból érkezik Minusbaby, akitől az este legsokszínűbb előadása várható. Mindenféle zenei elemet egybe olvaszt a ’60-as, ’70-es évek Sao Paulo-i popjától kezdve a detroiti technón át a modern francia underground hiphopig, majd felönti a jól ismert Gameboyos hangzásvilággal, hogy valami teljesen eklektikus, roppant egyedülálló egyveleget kapjunk. Emellett érdemes tudni róla, hogy az egyik legismertebb pixel-artist, így számos 8bitpeoples-ös kiadványon az ő munkái díszelegnek.


Minusbaby + DJ Big Wiz @ Blip Festival 2007

Természetesen a hazai színtér sem marad el. A Budapest Micro szervező és mostanság a chiptune színtéren Failotron néven egyre nagyobb hírnevet szerző Birtalan Áron az I.O.N-t megjárt Gál Dániellel lép fel The Great Wave of Kanagawa néven, hogy a karcos Gameboy-dallamokat széttorzított gitárhangokkal és élő dobbal megtámogatva rombolják le az elmétek maradékát.


Failotron – Hullámzórét

Levezetésként pedig 3KKL, majd a Budapest Micro csapata (Zeck + Soma + Áron) örvendeztet dj szettel, hogy hajnalig pattogjatok.

Ha nem lennél jártas a műfajban, csekkold a korábbi két részes cikksorozatunkat, valamint a hozzájuk kapcsolódó podcastet, illetve olvasd el az első Budapest Micro beszámolóját és nézd meg a Kultblog TV ott készített adását.

Kapcsolódó podcast a Kultblogon:

Kapcsolódó cikkek a Kultblogon:

Linkek: