— Ajánló

— 2010. June 10. 08:34

— Írta: Orsolya

2010/07/08-11: Balaton Sound 2010

A nyári fesztiválok sorába masszívan beállt a Balaton Sound, ami idén negyedik alkalommal viszi táncba a közönséget. Nagyon jó egyébként a vízparton bóklászni, a tó fölött a hullámok zajába keveredő zeneszellőket hallgatni, mégis van, amit konkrétan látni kell. Szemezgettünk, mazsoláztunk, így állt össze az alábbi jelzésértékű ajánló.

2010. július 8., csütörtök

  • 18:00 Erik Sumo Band (Nagyszínpad)
  • 20:00 Klaxons (Nagyszínpad)
  • 22:00 Pet Shop Boyz (Nagyszínpad)
  • 20:00 Singas Project (T-Mobile terasz)
  • 21:00 Colorstar (MR2-MOL Színpad)
  • 22:00 Barabás Lőrinc Eklektric (T-Mobile terasz)
  • 02:30 DJ Oakenfold (Burn aréna)

Szerencsére  úgy tűnik, a felhozatal idén sem okoz csalódást, mehet a tánc, a lazulás, naplementétől reggelig. Érdemes már csütörtök délután időben érkezni, hogy este hatra az Erik Sumo Band nagyszínpadi koncertjére túl legyen az ember a szállásbejáráson, csobbanáson, virsli-mustár-sör kombón, akklimatizálódáson. Ez általában ekkorra még nem szokott sikerülni, de próbáljuk meg, mert november óta kész az új lemez (Trouble Soup), és nem túl sokszor lehetett élőben hallani. Ha róluk mégis lecsúszunk, nyolctól a Klaxonsról tényleg nem érdemes. New rave és pszichedelikus rock’n’roll a hívószavak, közben meg csőnadrágos, festettfekete fiúk játszanak indie rockot, de szerencsére nem a tizenkettő egy tucat fajtából. Utánuk a “legendás” Pet Shop Boys zárja a nagyszínpadi fellépők sorát, és talán nem is kell az az idézőjel. A harminc(!) éve együtt mozgó párocska olyan slágereket tett le az asztalra, mint a Domino Dancing, vagy az Always On My Mind. Dúdoljuk velük együtt, ha csak viccből is. Aki e két utóbbi fellépőre nem kíváncsi, vegye elő a hazait: a két utóbbi zenekarral párhuzamosan játszik ugyanis a Singas Project és a Barabás Lőrinc Eklektric. Előbbi nu-jazz, kicsit botladozó, kicsit eklektikus de finom, utóbbi trombitás hip-hop pszichedélia. Csütörtökön lesz még Colorstar is, hajnalban meg játszik a híresen flegma Oakenfold, híresen technos számokat. És már itt is a péntek.


Klaxons – It’s not over yet

2010. július 9., péntek

  • 20:00 Tricky (Nagyszínpad)
  • 20:00 Belga (T-Mobile terasz)
  • 21:00 Realistic Crew (MR2-MOL Színpad)
  • 22:00 Chemical Brothers (Nagyszínpad)
  • 22:00 Die Antwoord (T-Mobile terasz)
  • 23:30 Chromeo (OTPBank freedome by radiocafe)
  • 02:30 DJ Paul Van Dyk (Burn aréna)

A péntek estétől már most borsókázik a hátam. Az egyik legizgalmasabb művész lép színpadra, akit a nálam szerencsésebbek a tavalyi Sziget fesztiválon is meghallgathattak. Ő Tricky. Aki kinőtt már minden kategóriát. Nem dark hip-hop és nem kényelmes trip-hop előadó – tiszta költészet, amit művel. Színpadi átállás, egy-két sör, és máris érkezik a Chemical Brothers. A Further című új albumuk készítésekor vizuális művészekkel dolgoztak együtt, így az új számokhoz azonnal rövidfilmek is készültek, ezeket is elhozzák nekünk. Ez a duó teljesen szintetikus és klasszikusan elektronikus, jó lesz, meglássátok. Péntek este kihagyhatatlan még a friss, kemény és magából megfelelő öniróniával hülyét csináló Die Antwoord, ami sajnos épp egyszerre lesz a Chemicallel, és mi mást tehet ilyenkor az ember, mint hogy klónoztatja magát. A tavaly Fokvárosban alakult Die Antwoord több millió YouTube rajongóval rendelkezik, és az internet világából most a valóságba indul zef rap-rave zenéjével – legalább egy picit bele kéne nézni. A péntek izgalmas nap, mert ekkor lép fel a Chromeo is: igazi talpalávaló dance, electrofunk egy arab és egy zsidó fiú formációjától, ami nem csak kultúrantropológiai szempontból érdekes. Utánuk lehet még ugrálni egyet a német elit dj, Paul van Dyk által pörgetett partyn, szagolni egy kis lakossági house és trance muzsikát, majd levezetésnek belehallgatni a Realistic Crew nyugisabb taktusaiba. Vagy fordítva.


Die Antwoord – Zef Side

2010. július 10., szombat

  • 17:00 Esclin Syndo (T-Mobile terasz)
  • 18:30 Beat Dis (T-Mobile terasz)
  • 20:00 Pendulum (Nagyszínpad)
  • 22:00 DJ David Guetta (Nagyszínpad)
  • 00:30 Kalkbrenner (Burn aréna)
  • 01:00 DJ Damian Lazarus (T-Mobile terasz)

Szombaton a nagyszínpadon az ausztrál Pendulum győzködi a közönséget, hogy a drum and bass slágeres vonala érvényes és életképes, adjunk nekik egy esélyt. David Guetta attól izgalmas, hogy nem egy sátorban, hanem a szabad ég alatt a nagyszínpadról buliztatja a közönséget “mediterrán elektro funk” stílusú muzsikával. Ettől eltekintve azért sokat nem várunk tőle. Sokkal jobban érdekel viszont Kalkbrenner. Aki látta a Berlin Callingot, azért, aki nem látta, az meg azért hallgassa meg. Sokoldalú, igényes, sohasem unalmas. Szeretjük. Aznap játszik Damian Lazarus, a londoni dj is, aki attól különleges, hogy a zenét, amit játszik, úgy hívják, deep underground techno – súlyosság, mélység, plusz megfelelő pörgés. Szombat koraeste lesz még sok jó hazai formáció, a Beat Dis, Zagar és az Esclin Syndo is aznap lépnek fel, bár talán túl korán. Őket fürdőruhában érdemes nézni.


Paul Kalkbrenner – Atzepeng (live a Berlin Callingban)

2010. július 11., vasárnap

  • 20:00 2manydjs (Nagyszínpad)
  • 22:00 Jamiroquai (Nagyszínpad)
  • 00:30 DJ Digweed (Burn aréna)
  • 02:30 DJ Cattanneo (Burn aréna)

Vasárnap a headliner Jamiroquai előtt a 2manydjs a kötelező programelem. A belga testvérpár a Soulwax formáció tagjaként foglalkozik nagy elektro bulikkal, önállóan hét éve mutatkoztak be. Mash-up bolondságok, szórakoztató mixek, tánci-tánci, amíg bírjuk. A Jamiroquait pedig tényleg nem kell bemutatni. Az acid jazzből egyre funkysabbá váló zenéjük és Jason Kay elborulásai mellett láthatjuk az új tagokat, és talán a kilátásban levő nyolcadik albumból is hallhatunk valamit. Hajnalra szeletelni marad Digweed és Cattanneo, egymás után, az előbbi Angliából progresszív house-szal, az utóbbi Dél-Amerikából, olyan latinosan.


2manydjs @ 3FM (folytköv: 2. rész)

Egyik helyszínről a másikra vándorlóban pedig minden nap nyugodt szívvel leparkolhatunk majd az MR2-MOL színpadnál, ahol este 9-kor és 11-kor koncertek, előtte-utána top hazai dj-k muzsikálnak. Ambtől Tituszon keresztül Fine Cut Bodieson át Karányiig, a Mustbeat Crewtól a Girls&Mathematics klubokig – house, breakbeat, meg minden, amin nem kell sokat gondolkodni.