— Ajánló

— 2010. August 7. 17:22

— Írta: Varga Csaba

2010/08/11-16: Sziget Fesztivál 2010

Természetesen az idei Sziget Fesztivál esetében sem marad ki a Kultblog-féle saját programfüzet, avagy mire megyünk mi tutira, avagy merre járjatok ti is, ha jót akartok magatoknak. Vannak a felhozatalban régi ismerősök, akik nem először fordulnak meg a Hajógyárin (Ska-P, Faithless stb.), régi arcok, akiket sírva várunk (a név: DJ Shadow), de vannak új arcok és érdekességek (mint a zZz és a Wildbirds & Peacedrums), plusz idén is adódik egy adag rock isten (Monster Magnet, Fear Factory). Részletes program és okfejtés a tovább után!

Augusztus 11., szerda

  • 18:00 Ska-P (Nagyszínpad)
  • 19:30 DJ Shadow (Party Aréna)
  • 19:45 The Hives (Nagyszínpad)
  • 21:30 Madness (Nagyszínpad)

Nash mondja: Alighanem saját magam vezetném félre, ha ajánlómat nem egyből a Sziget Fesztivál számomra legnagyobb csapásával, vagyis DJ Shadow fellépésével kezdeném – ő az az ember, aki bármit is művel a lemezjátszók mögött, valahogy mindig valami zseniális születik. Inkább ezt tartsuk fejben, ha vagyunk olyan szerencsések, hogy szerda esti szettjére odaérünk, mintsem bármilyen stílust, amit vele kapcsolatban hallottunk. Josh Davis, vagyis DJ Shadow már inkább önmaga brandje, mert ha csak lemezeit nézzük, a klasszikus, ’90-es évekbeli triphoptól kezdve ambientes témákon át egészen az őrült, turntablism címkével agyonragasztgatott bakelitszaggatásokig mindenre számíthat az ember. Idei élő fellépései alapján (mint a Wireless vagy a Au Foin De La Rue) még arra is számíthatunk, hogy olyan epikus darabok, mint az Organ Donor vagy a Building Steam with Grain of Salt fogják ostromolni homloklebenyünket. Kihagyhatatlan.

Amennyiben a tört helyett a szép, egész ütemeket favorizáljuk inkább, neadjisten arról is van fogalmunk, hogy a rakenroll az nem egy tánc, jobban járunk a Hives koncertjével, aminek kifejezetten hiánypótló jellege lesz. Talán emlékeztek, 2008-ban jöttek volna a Petőfi Csarnokba, viszont az állítólagos gyenge elővételi jegyeladások miatt inkább lemondták a mínuszosnak ígérkező bulit. A Sziget Nagyszínpada előtt aligha lesz lézengés, ha az olyan hibátlan garázsrock és posztpunk határán vígan táncoló darabok, mint a Walk Idiot Walk vagy a Main Offender felharsannak.


DJ Shadow, live @ Moszkva, 2010. július 22.

Augusztus 12., csütörtök

  • 19:30 Simian Mobile Disco live (Party Aréna)
  • 19:45 The Specials (Nagyszínpad)
  • 21:30 Faithless (Nagyszínpad)
  • 21:30 Tony Allen (Világzenei Színpad)
  • 23:30 Gorillaz Sound System (A38-Wan2 Színpad)

Nash mondja: Talán céltalannak tűnhet a Faithless koncertjét ajánlani, Sister Blissékről azonban a napokban derült ki, hogy annyira belefáradtak a maguk által generált állandó koncertezés mókuskerekébe, hogy könnyen lehet, hogy az aktuális turné lesz hosszabb ideig az utolsó. Feloszlani vélhetőleg nem fognak, mert albumokat ígérnek, de aki biztosra akar menni, jobban jár, ha lecsekkolja őket.

A Specials nem annyira ismert név, mint az eddig emlegetettek, de a skában és reggae-ben idén elég erősnek mondható Szigetes program egyik vitathatatlan gyöngyszeme. Az idén is fellépő Madnesshez már volt szerencsénk, a Specials azonban számunkra újszerű unikum a műfajában, rengeteg előadóra hatottak, sőt, Tricky egy dj szettje alkalmával nemes egyszerűséggel feltette az angliai Coventryből induló srácok első lemezét.

A vegytiszta elektronikus vonalról a Simian Mobile Disco szettjét ajánlanám azoknak, akik az Attack Decay Sustain Release kiadása idején nemtől függetlenül egyből elkezdték kurvásan riszálni magukat, ha meghallották valahol a Hustlert. Ford és Shaw azóta elkövettek egy jól sikerült Fabriclive-ot, a rengeteg kiváló számmal megspékelt első album pedig megélt azóta egy elég jól sikerült feldolgozás albumot (Sample & Hold), sőt, pár hónapja megkapta az utódját is a Temporary Pleasure képében. Ezt ugyan még nem hallgattuk, de valószínűleg nem váltottak darkos hangulatú neofolkra, így alighanem izzani fog a Party Aréna, a csajok meg remélhetőleg ledobálják a ruháikat a csúcsponthoz közeledve.


Simian Mobile Disco, live @ Matter, London, 2010. február

Augusztus 13., péntek

  • 18:00 Gentleman (Nagyszínpad)
  • 18:40 zZz (A38-Wan2)
  • 19:30 Enter Shikari (MTV Headbangers)
  • 19:30 Gotan Project (Party Aréna)
  • 21:30 Oi Va Voi (Világzenei)
  • 21:50 Vive la Fête (A38-Wan2)
  • 23:30 Charlie Winston (A38-Wan2)

Oizys mondja: A pénteki napot a már emlegetett, idén erős reggae-vonallal érdemes nyitni, amikor 6-kor színpadra lép a legjamaikaibb német, avagy Gentleman. Ha megvolt a kezdő sör és napfényben andalgás, hamar érdemes átigazolni az A38 sátrához, ahol a 7-kor már biztosan a holland zZz fogja rakni a darkos-rockos elektronikát. A dobszerkóval és elektromos orgonával felszerelt duó valami olyasmi dögös-gót poszt-valamit játszik, ami miatt a Kultblogon is hallhattatok már rajongást például a She Wants Revenge-ért. Nem érdemes kihagyni, a hajósátor idei egyik legerősebb hozamánya.

A mi menetrendünkben ezután az Enter Shikari áll, akiktől a Novarockon hallottam egyszer meggyőző produkciót, úgyhogy kíváncsi vagyok, hova fejlődtek azóta élőben. Akinek az újhullámos metál-rave annyira nem, az beveheti a táncikálós nyugitablettát a Gotan Project alatt. Főműsoridőre megint csak egy gyors váltást ajánlunk: kezdjetek a világ egyik legjobb világzenei formációja, az Oi Va Voi buliján, majd futás át a tipikusan európai, csajos synthpop-clash-punkban kiváló Vive la Fête-re. Utóbbira már tavaly is fentük a fogunkat, de sajnos elmaradt – reméljük idén meglesz. Éjszaka a tökéletes levezetést az éjféli blueskocsma hozhatja meg, amihez a minőségi élőzenét a brit Charlie Winston szolgáltatja.


zZz – Ecstacy

Augusztus 14., szombat

  • 18:40 Wildbirds & Peacedrums (A38-Wan2)
  • 19:30 Calvin Harris (Party Aréna)
  • 21:00 Iron Maiden (Nagyszínpad)
  • 21:50 Ez3kiel (A38-Wan2)
  • 23:30 Nina Hagen (A38-Wan2)
  • 01:30 VHK (A38-Wan2)

Oizys mondja: Amikor az előbb azt írtam, hogy a zZz az A38 stage idei legjobb anyaga, akkor úgy értettem, hogy a Wildbirds & Peacedrums-szal holtversenyben. Csak a Sziget-programnak köszönhetem, hogy látóterembe került ez a svéd házaspár-duó, akik olyan zenét játszanak, amilyet ritkán hallani ilyen eredeti formában 2010-ben. A kísérleti-folk zenei gyökerek és jellegzetes énekhang miatt Björköt szokás hasonlatként felhozni, de az augusztusban megjelenő Rivers című album sokkal inkább éreztet Meridith Monk és Dead Can Dance párhuzamokat. Különleges élmény lesz az biztos, úgyhogy kezdjetek ezzel.

Akinek a fentiből egy óra szűken is elég, fél 8-kor már a Party Arénában hallgathatja a skót Calvin Harrist, akit együttműködései okán Kylie Minogue és Dizzee Rascal mellé is oda szoktak írni, saját neve jogán pedig a szerethetően buta diszkó-elektronikát gyártja. Egy nosztalgikus kanyarral érdemes érinteni az Iron Maident, már akinek hasonlóan gyerekkori élményeket idéz, mint ahogy nekem jut eszembe, mikor unokatesóm hatéves koromban a fülemre helyezte a nagy hi-fi fülest azzal, hogy “ez a metál”, majd házi feladatnak a kezembe nyomott egy Iron Maiden és egy Slayer kazit.

Tízre viszont már érdemes visszakeveredni az A38 erőterébe, ahol kedvenc francia triphop bandánk, az Ez3kiel sorolja majd el az emberiség bűneit mélyen sújtó basszusokkal és bólogatható ütemekkel. Deadhead egyszer már felcímkézte a koncertjüket az év bulijaként – hallgassatok rá. Aki pedig furát akar látni, az ne is menjen messzire, mert fél éjfélkor jön a gót-glam punk 55 éves nagyasszonya, Nina Hagen, aki nem ebben az évtizedben kezdett megkattanni (bár valószínűleg sosem volt teljesen normális), és hátha elcsíphetünk egy ufókról és isteni emberrablásokról szóló propagandaszöveget a színpadon. Ezek után is maradt benned energia? Akkor a helyed a VHK koncerten van, egyértelmű.


Ez3kiel – How Do U Sleep (live)

Augusztus 15., vasárnap

  • 17:00 Skip The Use (A38-Wan2)
  • 18:40 Madensuyu (A38-Wan2)
  • 19:30 Die Antwoord (Party Aréna)
  • 19:30 Monster Magnet (MTV Headbangers)
  • 21:10 Fear Factory (MTV Headbangers)
  • 00:40 Watch My Dying (MTV Headbangers)

Oizys mondja: A vasárnapot lehet kezdeni egy kellemes francia soft-rockkal a Skip The Use személyében, és bár a a banda magát punkként aposztrofálja, azért valószínűleg nem kell majd népfelkeléstől tartani. Őket váltja az A38 színpadán a Madensuyu, ami ugyan tempóban még visszább kapcsol, viszont egy fokkal izgalmasabb élményt ígér: mintha a depresszívebb frankofón indie-t tolnánk el egy post rockos irányba. Miután itt értőn bólogattunk és bölcsészmód átszellemültünk, mehetünk adni egy pofont a kultúrának a Die Antwoord buliján. Ezek az arcok olyan hülyék, mintha új-zélandiak lennének, pedig az év hackje Dél-Afrikából jön, és három videó linknél tovább nem érdemes ragozni, kötelező: Zef Side, News24 interjú, Enter the Ninja.

Aztán az estével megérkeznek a nagyágyúk, akik miatt eleve érdemes túlélni a fesztivált az utolsó napig. Először a Monster Magnet teszi fel az MTV színpadára a stoner súlytól dübörgő gitárerősítőket, és mutatja meg, hogy mitől döglik a sivatagi légy Amerikában. Aztán őket váltja a főműsoridőt (és egyébként az egész idei Sziget Fesztivált) megkoronázó Fear Factory, akik bár szintén az USA-ból jönnek, egész más arcát mutatják. Az ipari metál matekos, gépi szívveréssel lüktető ikonjai ma is éppen olyan jó formában vannak mint 15 évvel ezelőtt, erről tesz bizonyosságot az idén februárban kiadott hetedik nagylemez is. A megjelenés utáni hónapokban jó néhányszor pörgött végig az album a lejátszómban, és tényleg úgy szól, mint ahogy a régi epikus korongok, és gondolok itt elsősorban a ’95-ös Demanufacture-re. Kihagyhatatlan koncert lesz, idén nyáron ezt várom a legjobban.


Fear Factory – Fear Campaign