— Ajánló

— 2010. September 22. 12:42

— Írta: Velkei Zoltán

2010/10/06-10: UH Fest 2010 @ Merlin

Az Ultrahang Fesztivál nem csak Magyarországon, hanem az egész régióban egyedülálló vállalkozásnak számít: tizedik éve működik, és kizárólag önkéntesek szervezik, minek eredményeként a kísérleti/elektronikus zenei világ minden szeglete öt napig Budapestre figyel. Legutoljára 2007-ben volt, idén végre ismét lesz, ráadásul több mint negyven előadó érkezik húsz országból. A tovább után részletes napi bontást találhatsz, továbbá minden napra vonatkozóan kiemelünk egy-egy olyan művészt, vagy formációt, akiket szerintünk semmiképp sem szabad kihagynod.

Nyerj jegyet az UH Fest 2010-re!

1. nap – 2010. október 6., szerda

Kultblog tipp: Groupshow

Az első nap fénypontjának vitathatatlanul a berlini minimalista idm/glitch hangtömbökkel szobrászkodó Jan Jelinek legújabb formációjának koncertje ígérkezik. A Groupshow-ban Jelinek mellett szintén idm-ben utazó művészek – Hanno Leichtman és Andrew Pekler – játszanak, tavalyi The Martyrdom Of Groupshow című debütalbumuk pedig leginkább olyan, mintha egy vicces narrálású dokumentumfilm soundtrackjét hallgatnánk, amiben fehér köpenyes szovjet tudósok munkálkodnak egy Hold körüli pályára állt titkos űrbázison. A hatvanas évek tudományos-fantasztikus érzése garantált, kosmische musik rajongók előnyben, de ne féljenek a jelen kedvelői sem, hiszen maguk a zenészek a biztosíték arra, hogy modern kompozíciókból sem lesz hiány.


Groupshow live

2. nap – 2010. október 7., csütörtök

Kultblog tipp: AtomTM

Könnyen lehet, hogy Uwe Schmidt rendelkezik a legtöbb alteregóval a világon, ráadásul a zenéje is legalább ennyire szerteágazó. Szélesebb közönség előtt talán Senor Coconutként ismert leginkább, az Ultrahangra kilátogatóknak viszont sokkal vonzóbb az AtomTM projektje, ami hagyományos kísérleti technoid zene mesterfokon. Pontosan nem tudjuk, hogy ezúttal mire számíthatunk tőle, ugyanis emberünk csak az elmúlt két évben öt lemezt írt e néven (a legjobb: Liedgut a Raster-Notonon, a legérdekesebb című: Music Is Better Than Pussy a Rather Interestingen), de mivel szeret nagyobb koncepciókban gondolkodni, ezért meg merjük kockáztatni, hogy egy nagyobb lélegzetvételű, egy, esetleg két felvonásból álló live actet fogunk hallani, amiben bizonyára úgy fordulnak elő majd elborult négynegyedek, mint furcsa zajok.


Atom TM live

3. nap – 2010. október 8., péntek

Kultblog tipp: Demdike Stare + Pole

A fesztivál leghosszabbnak és legtartalmasabbnak ígérkező napjáról borzasztó nehéz egy formációt kiragadni (sőt, kettőt is), de úgy gondoljuk, hogy különösen az éjszakára éri meg alapozni. A brit Demdike Stare duója az egyik legfelkapottabb dolog az elektronikus zenében az elmúlt két évben: a zenéjük különleges, okkultista témákat olvaszt egybe gépi hangokkal, rituális keretek közt. Akinek tetszett a tavalyi Broadcast-lemez, az képzelje el ugyanezt kevesebb hangszerrel és több négynegyeddel, és máris egy lépéssel közelebb kerül a Demdike Stare világához. Ráadásul másnap a formáció egyik fele, Miles Whittaker, DJ MLZ alteregójával egy dub technós szettet is ad! Ezen kívül szintén fontos pillanat lehet a fesztiválon Pole műsora is. Ő a legendás ~scape kiadó alapítója, a modern dub szerkezetek német nagymestere. Művei egyszerre kísérletiek és ritmikusak, véleményünk szerint péntek este inkább az utóbbi oldalára fog nagyobb hangsúlyt fektetni.


Demdike Stare live


Pole live

4. nap – 2010. október 9., szombat

Kultblog tipp: Thomas Fehlmann

Természetesen ki mást várhatnánk jobban szombaton, mint a több Kultblog író szívének is kedves Thomas Fehlmannt. A német dj igazi élő legendának számít a színtéren: már az 1980-as évek elején egy bandában zenélt Moritz von Oswalddal, egy évtizeddel később pedig az underground techno fellegvárának, a Tresornak volt hosszú ideig rezidens lemezlovasa. Fehlmann művészként is óriási karriert járt be, a kölni Kompakt kiadó több óriási albumot is kiadott tőle (legutóbb pont idén, Gute Luft címmel), miközben Alex Paterson mellett az Orbban betöltött szerepe is sokáig jelentős volt. Szombat éjjel – vagy már majdnem vasárnap hajnalban – dj szettel érkezik, várhatóan rengeteg kevésbé ismert, de annál jobb tech house-t és technót fog pörgetni, megtáncoltatva minden egybegyűltet.


Thomas Fehlmann live

5. nap – 2010. október 10., vasárnap

Kultblog tipp: Lokai

Az osztrák Stefan Németh és Florian Kmet duója Transition címmel 2009 egyik legjobb kísérleti/ambient/posztrock lemezét tette le az asztalra, ami miatt úgy véljük, hogy muszáj leellenőrizni, hogy élőben hogyan működnek a felvételek. Kiváncsian várjuk, hogy vajon az elektronika, vagy az a dúsgazdag hangszerelés fog-e dominálni, ami a Transitiont jellemzi, hiszen mindössze ketten érkeznek a színpadra – az mindenesetre már most biztosra vehető, hogy egy nem mindennapi koncertre számíthatunk.


Lokai – Volver