— Ajánló

— 2011. March 8. 19:42

— Írta: Nagy Nikoletta Anna

2011/03/14: Power of Metal @ Petőfi Csarnok

Az utóbbi időben főleg elektronikára hangolt zene rovatunkat ezúttal egy metálfejeknek kedvező ajánlóval spékeljük meg. Március 14-én ugyanis a prog-metál ünnepét ülhetjük a PeCsában, a Power of Metal turné keretében, ahol megjelenik a Psychotic Waltz, a Nevermore és a Symphony X. És még ha nem tudod biztosan, hogy miért kéne ott lenned, lapozz tovább!

A Power of Metal turné magyarországi állomására március 14-én kerül sor a Petőfi Csarnok színpadán, ahová a Hammer Concerts szervezésében jönnek el a progresszív (valamint szimfonikus és power) metál kiválóságai. Kezdjük mindjárt a legizgalmasabb hírrel: az este nagy durranásaként látható lesz a pszichedelikus-progresszív Psychotic Waltz, amely még azelőtt feloszlott, hogy felfedeztem volna őket. Majdnem 15 év szünet után azonban újra együtt van a banda, hogy valóra váltsa a fanok álmait. Szinte hihetetlen, de az új albumon dolgozó zenekar eredeti felállással turnézik, így a zseniális énekes/fuvolás Buddy Lackey (más projektjeiben Devon Graves) mellett a legendás gitáros, Brian McAlpin játékát is élvezhetjük.

Warrel Dane (Nevermore)Aztán fellép majd a Nevermore is, akik már tavaly is elhozták hazánkba a Metalfest apropóján legújabb albumukat, a 2010-es Obsidian Conspiracyt, valamint magyar kisegítő gitárosukat, Vörös Attilát. Talán az azóta eltelt idő során jobban összeszoktak vele a színpadon, és megértek a dalok is, melyek a zárt térben várhatóan jobban szólnak és érvényesülnek majd, mint a sátras fesztiválon. Warrel Dane szuggesztív egyénisége, Jeff Loomis technikás gitározása és az összeszokott ritmusszekció vaskos, masszív alapjai olyan elemek, melyek összhatását élőben lehet igazán kiélvezni. Remélem, ezúttal a hangtechnika is mellettük áll majd.

A koncert headlinerének számító Symphony X szintén a progresszív (és szimfonikus) metál egyik legalapvetőbb csapata, amely 2007-ben jelentette meg eddig utolsó sorlemezét, a John Milton főművét feldolgozó konceptlemezt Paradise Lost címmel. Valószínűleg bőven játszanak majd erről, és ha szerencsénk lesz, kaphatunk némi ízelítőt várható, új albumukról, mely az Iconoclast munkanevet viseli, és egy különös, gépek által uralt civilizációt vetít majd elénk, hangzásában pedig a Paradise Lost által meghatározott vonalon halad tovább.

A maratoninak ígérkező prog-ünnepet a szintén új albumon dolgozó, dán Mercenary és a finn Thaurorod alapozza meg.

Kapcsolódó interjú:

Flyer:

Power of Metal flyer