— Ajánló

— 2011. June 30. 10:35

— Írta: Kalugyer Roland

2011/07/07-10: Balaton Sound 2011

Idén már egyszer felhívtuk a figyelmeteket az idei Balaton Sound főbb neveire, azóta azonban nemcsak kikerekedett véglegesre a lista, de pontosodott is helyszínek és időpontok szempontjából, így újra itt a Kultblog ajánlása, vagyis egy napokra bontott mini-programfüzet a mi szemünkkel, mit érdemes és merre megnézni, ha igazán a legjavát akarjátok a legjobb balatoni fesztiválnak.

2011. július 7. csütörtök:

  • 17.00 Hungarian Hiphop Allstars (Heineken Nagyszínpad)
  • 18.00 DJ Food (Mastercard Paypass Lounge)
  • 20.00 Snoop Dogg (Heineken Nagyszínpad)
  • 21.30 Tokyo Ska Paradise Orchestra (OTP Bank Színpad)
  • 00.00 Gui Boratto (Burn Aréna)
  • 02.00 DJ Krush (OTP Bank Színpad)

Snoop DoggA ‘Sound első napja hagyományosan arról szól, hogy mindenki jobban el van foglalva azzal, hogy megugorja az éves első seggesét a Balatonba és letolja az első autentikus lángosát, és általában a program is partner ebben, igazán nagy hit csak 1-2 szokott csütörtökön lenni. Az idei leosztás még inkább ráerősít erre a feelgood hangulatra, ennek fényében is ajánljuk nektek kezdésnek az Akkezdet-Punnany-Hősök triumvirátusból összeállt Hungarian Hiphop Allstarst – még ha másfél órás mc-fesztiválba fúl is az egész, akkor is jónak ígérkezik. A legvégéig azonban szerintünk ne maradj, ugorj át DJ Foodra a Lounge-ba, aki – jelen esetben Strictly Kev az étel készítője – a Ninja Tune esszenciáját hozza el valószínűleg. Ezután Snoop Doggie Dogg koncertje már csak a fun-faktor miatt is kihagyhatatlan (lásd a képen), és akármekkora alibi-anyagokkal állt elő a hiphop ebe az elmúlt években, attól még hozhat egy jó showt.

Következő állomás az OTP Bank Színpad, ahol a gyönyörű nevű Tokyo Ska Paradise Orchestra tipikusan az a zenekar, amelynek teljesen fölösleges előzetesen utánanézni – benne van minden a nevükben, a lemenő nap fényében még akár azt is flash-elhetjük, hogy valamelyik mediterrán ország vagyunk. Éjfél után még két dj szórakoztathat minket – Gui Boratto-nak van olyan jó neve, hogy megtekintésre érdemesnek gondoljam, és ha valakinek esetleg az elmúlt években kimaradt volt Krush többszöri fellépése ellenére, itt pótolhat.


Wiz Khalifa & Snoop Dogg – That Good

2011. július 8. péntek:

  • 18.00 Rainer Trüby (Mastercard PayPass Lounge)
  • 18.30 Big Boi from OutKast (Heineken Nagyszínpad)
  • 20.00 Palotai (Mastercard Paypass Lounge)
  • 21.30 Fake Blood – live (OTP Bank Színpad)
  • 22.00 Portishead (Heineken Nagyszínpad)
  • 23.30 Magnetic Man – live (OTP Bank Színpad)
  • 01.30 Ricardo Villalobos – live (T-Mobile Terasz)

Beth Gibbons / PortisheadPéntek egyértelműen a Portishead napja, legalábbis akivel beszéltem eddig a Balaton Soundról, általában kiemelte, hogy más ugyan nem mozdította volna meg, de csak ezért muszáj lemennie Zamárdiba. Geoff Barrow és Beth Gibbons zenekara még sosem járt nálunk, pedig olyan szintű alaptevés zenéjük, hogy nemcsak rajongótáboruk, de rengeteg zenész is a nu metaltól a house-ig őket tartja élete legfontosabb élményének. Ettől függetlenül érdemes korábban érkezni, és Rainer Trübyvel melegíteni, akinek Trüby Trioja DJ Kickset is készíthetett, és kiváló nyitólap lehet nu jazzes elektronikájuk. Innen azonban át is ugorhatunk a legfőbb stage elé, már amennyiben érdekel minket az OutKast egyik fele, Big Boi. Az előző napi Doggie-faktor után ebben a hiphopban jobban bízunk, habár ez már nagyon nem az anyazenekar világa, ennek ellenére javasolt bepróbálkozni.

A Portisheadig még rengeteg időnk van, és kötve hiszem, hogy valaki Mikára gerjedne egy ilyen élmény előtt, így inkább ugorjunk el Palotaira, köszönteni az idén 50-et betöltő mestert, illetve belesasolni a Fake Blood zizi elektronikától terhes live-jába – innen már hamar elmegy az idő a fő fellépőig.

Ha kihevertük a Portisheadet, vagy még nem vagyunk telve az élményekkel, érdemes lehet belenézni a Magnetic Man élő showjába is – noha a lemezüket én speciel nem szerettem, ettől független élőben csak meg kéne nézni egy Skream-Benga-Artwork triót. Tovább is van, mondjam még? A T-Mobile Teraszon éjfél után jön még a nagy név, Ricardo Villalobos ugyanis a legfontosabb és legnagyobb hatású dél-amerikai lemezjátszókirályok egyike – ha bírjuk még, őt is látni kéne.


Portishead – Machine Gun live

2011. július 9. szombat:

  • 18.00 Bootsie Quartett (OTP Bank Színpad)
  • 18.30 Hercules and Love Affair (Nagyszínpad)
  • 21.30 Eskmo – live (OTP Bank Színpad)
  • 22.00 Underworld (Heineken Nagyszínpad)
  • 23.30 The Orb (OTP Bank Színpad)
  • 03.00 Jeff Mills (T-Mobile Terasz)

EskmoNoha éveken keresztül a szombat volt a legnagyobb win a Soundokon, most valahogy egyik ajánlásnál se tudom azt mondani, hogy biztos jó koncert lesz – de próbát tenni mindegyikkel érdemes. Na jó, a Bootsie Quartett kivétel – ők már Holidays in the Shade című albumuk lemezbemutatóján és a Caribou előtt is bizonyították, hogy mindig újjal kísérletező, kifejezetten izgalmas koncertzenekar, egy klassz dj köré szerveződve. A Hercules and Love Affair legutóbbi albumában már nem volt ennyi bizodalmam, noha megvoltak a maga értékei, egyáltalán nem kapott el a hangulat, és biztos lelkesebb lennék, ha 2008-at írnánk és Antony Hegartyt és hoznák. Eskmo ugyanúgy nagy kérdőjel – noha a tavalyi Cloudlight című számáért bármilyen díjat odaadtunk volna neki, debütalbumára nem tudott elég ötletet összeszedni. De még így is simán lehet, hogy nagyszerű show-t tol le, és ugyanez áll Andrew Butler zenekarára is.

Az Underworld egyhamar kezd a Balaton Sound The Prodigy-je lenni, igaz, a legelső Soundon csak az extag Darren Emerson képviselte a Trainspottingot lassan kínjukban hátukra tetováltató társaságot. Ettől függetlenül persze még nem tartanak a szállóigévé válás útján, ahol Keith Flynték, de azért egy jó szettó biztos sokat segítene az ellenmozgáson. Az Orb esetében, ahogy Csaba is írta korábbi ajánlónkban, a név felét adó Thomas Fehlmann járt már itt nemrég, reméljük, hogy hasonlóan kellemes emlékeket őrzött meg rólunk, mint mi róla. Ha valaki bírja hajnalig, kerekítheti a legnagyobb élő techno dj-kről szerzett emléktárát, hiszen az a Jeff Mills jön el hozzánk a tavalyelőtti Carl Craig fellépés után, akinek neve még ma is, 30 évvel indulása után is egyet jelent a detroit technoval.


Eskmo – We Got More

2011. július 10. vasárnap:

  • 18.30 The Asteroids Galaxy Tour (Heineken Nagyszínpad)
  • 20.00 Thievery Corporation (Heineken Nagyszínpad)
  • 23.30 Simian Mobile Disco – live (OTP Bank Színpad)
  • 01.00 Biscuit Reality (OTP Bank Színpad)
  • 02.00 Rusko (OTP Bank Színpad)
  • 04.30 Josh Wink (T-Mobile Terasz)

RuskoBármi is történjék vasárnap veletek, amennyiben nem kifejezetten David Guetta miatt mentek porviharban heringezni egy valószínűleg semmitmondó koncerten, jusson eszetekbe, mennyi jó dolog lesz aznap. Egyrészt végre jön egy The Asteroids Galaxy Tour, akiket még a Soundos szervezők is nagy durranásnak éreznek, nem véletlenül alapozták rá az idei legfőbb tévés reklámjukat. Kifejezetten jó koncertbandának tűnnek, afféle veszélytelen nyári popzenének, ami ezen a helyen sülhet el a legjobban. Utánuk meg lesz egy Thievery Corporation, ami a 2000-es évek elején kvázi mindent összegzett, amit ma lounge és chillout néven emlegetünk, és ugyan az utóbbi pár évben jóval kisebb zajjal tevékenykednek, az e héten megjelent hatodik nagylemez, a Culture of Fear politikus fenhangjai ellenére is erős albumnak tűnik.

Ha a Guetta-koncert után oszlani látszanak a tömegek, konstatálhatjuk, hogy legkevésbé sem szabad a fesztivál végéről beszélni. Simian Mobile Discon például megeshet, hogy a Sound legnagyobb szeletelésébe csöppenünk, ha magasabb fokozatra kapcsol az angol duó; és ugyanennyire érdemes lehet belesasolni a Chi istálló agyahagyott kekszgyáros munkásainak projektjébe, a Biscuit Realitybe, amely név alatt klassz remixeket is készítenek. És még itt sincs vége: kifejezetten aljas dolognak, hogy két olyan dj-t, mint a valószínűleg kiváló dubstepeket pakoló Rusko és az acid-pápa Josh Wink pirkadatra hagytak – mindegy, szépen kell zárni, és ezt a feladatot végül is jó emberekre hagyták.


Thievery Corporation – Culture of Fear albumbemutató

Korábbi hírek és beszámolók a Balaton Soundról a Kultblogon: