— Ajánló

— 2011. October 19. 10:17

— Írta: Varga Csaba

2011/10/28: Electronic Beats Fesztivál @ Millenáris

Egy este alatt 5 koncertet mutat be október 28-án az Electronic Beats fesztivál a Millenárisban. Élőben, zenekari kísérettel hallhatjuk majd Apparat új lemezét, energiát felkapcsolva zakatol majd a Buraka Som Sistema afrikai rave-je, Izlandról jön az FM Belfast táncos popzenéje, és elektro-rock csapást mér a Does It Offend You Yeah. Magyar oldalról erősít a Realistic Crew és Crimson. Nyerj rá páros belépőt!

Apparatot (alias Sascha Ring) az elmúlt 10 év alatt jó néhány stílus, formáció, lemez és hangulat miatt szerethettük. 2001-ben első lemezét már saját kiadóján, a berlini Shitkatapulton jelentette meg, és még évekkel később is az arra jellemző glitches, idm-es, zörgős-beates elektronikát kotyvasztotta. Saját kiadója mellett szoros szálak fűzik a szintén berlini BPitch Controlhoz, ahol a kiadófőnök Ellen Alliennel készített egy gyönyörű közös lemezt (Orchestra of Bubbles), és Moderat néven a Modeselektorral állt össze egy album erejéig. Nemrég jelent meg új saját lemeze, a Devil’s Walk, ami viszont homlokegyenest megy szembe eddigi munkásságával. A mélység és megfontoltság megmaradt, viszont a zajos törteket hatalmas ívű vonósok és billentyűsök vették át, amit inkább csak színez a basszus és a neszelő alap. A zene már inkább akusztikus mint elektronikus, gyakori a lírikus vokál, a tempó többnyire lassú, és az egész albumot egy filmszerű, nagyon vizuális atmoszféra lengi be. Nem is véletlen, hogy 2011 legsúlyosabb sportfilmjének, az Art of Flight snowboard videónak az egyik fő trackjének választották az Ash/Black Veil című számot a lemezről. Mindezt az Electronic Beats Fesztiválon zenekaros formátumban hallhatjuk majd. Különleges élményre készülünk. (Az új lemezről egyébként még 2010. áprilisában mesélt nekünk Apparat.)


Apparat – Black Water

A Buraka Som Sistema az Angolából Portugáliába begyűrűzött kuduro legismertebb aktuális képviselője, ami eredetileg hagyományos afrikai fesztiválzenéből lett uptempó őrület. A portugálok ezt keverték be techno-house ízekkel, és szülték meg a progressive kudurót. Ezekkel az idiótákkal már a Szigeten is találkozhattunk idén, de úgy látszik, volt, aki szerint érdemes visszahozni a bandát egy ismétlés erejéig.


Buraka Som Sistema – Kalemba (Wegue Wegue)

Az FM Belfast pont nem a tipikus izlandi zenekar. A hűvös-fagyos, lassú tempójú zenék földjén igazi pop-dance elektronikát gyártanak, ami egyszer energiától duzzadó idiótaság, máskor középtempós cukiság. Debütáló lemezük 2008-ban jelent meg, majd a második idén nyáron, de a hangulat és a kémia ugyanaz mindkettőben. A csapat felállása a résztvevők számát tekintve mindig változik, de az biztos, hogy itt a táncos cipőkre lesz szükség.


FM Belfast – I Don’t Want to Go to Sleep Either

A Does It Offend You, Yeah? (DIOYY) mondhatni tipikus elektro-rock formációként hozza el a new rave-et a fesztre. A 2008-as debütálás után igencsak felkapták a bandát: a last.fm és iTunes toplistái mellett a Rolling Stone magazin hasábjaira is felkülertek. Amellett, hogy a Justice-hoz hasonlítják őket, egy Prodigy párhuzam sem lehet véletlen, már csak azért sem, mert utóbbi két évvel ezelőtti lemezén a DIOYY frontembere társproducerelt két számot is (Omen, Invaders Must Die). Az élő show-k állítólag elég intenzívek ahhoz, hogy fotósoknak érdemes legyen készülni a katasztrófa-objektívvel, amivel egy darabokra törő gitár szilánkjaira is lehet fókuszálni.


Does It Offend You, Yeah? – We Are The Dead

Az Electronic Beats fesztek jellemzője, hogy a hazai vonalból is szemez az estéhez illő és méltó előadókat, így kiváló választás a Realistic Crew és Crimson behúzása. Példás napnak nézünk elébe.

Játék

A játékban az alábbi kérdésre kell helyes megfejtést beküldened, így egy páros belépőt nyerhetsz az október 28-i Electronic Beats Fesztiválra. A játékra viszont csak akkor jelentkezhetsz, ha a Kultblog közösség tagja vagy, amit egy Facebook page lájkkal jelezhetsz. A megfejtéshez a helyes válasz sorszámát kell elküldened a jatek@kultblog.hu címre 2011. október 25. (kedd) éjfélig. Ne felejtsd el megadni a teljes neved és Facebook profilod címét is, hogy beazonosíthassunk, ha nyersz. Sorsolás és eredményhirdetés október 26-án (szerdán).

Kérdés: Melyik kiadónál jelent meg Apparat legújabb lemeze, a Devil’s Walk?

Lehetséges válaszok:

  1. Shitkatapult
  2. BPitch Control
  3. Mute Records

Ez a játék lezárult. A helyes megfejtés a Mute Records (3-as) volt. A résztvevőket emailben értesítettük.

Plakát: