— Ajánló

— 2012. March 28. 10:15

— Írta: Varga Csaba

2012/04/05: Brandt Brauer Frick @ A38

A német Brandt Brauer Frick zenéjére a techno-jazz kifejezést szokták aggatni, amire elsőre azt gondoltam, a nu jazz cikivé válásával feltalált új marketing kifejezés. Aztán ahogy elmélyedtem a trió muzsikájában megértettem: ez jazz hangszerelésben eljátszott lüktető techno, tényleg. Ki nem hagynánk most csütörtökön a hajón. Nyerj jegyet és gyere te is!

Van ez a dolog, hogy alapvetően kétféle művész van: aki megtanulja, hogyan kell a művészetet csinálni, és aki autodidakta módon kirázza kisujjból a varázst. Főleg utóbbi alapon válik sztárrá egy jó adag elektronikus zenész, akiknek a nagy része nem tanulja a művészetet, hanem hálószoba-producerként sufnituningból és -tudással érvényesül. Ami persze tök jó dolog (mert kulturális demokrácia meg minden), de egy egész szcénát tud megalázni, mikor jön valaki tényleges művészeti képzettséggel a háta mögött, nem csak érzi, de pontosan érti is, hogy mit csinál, és egy számára alapvetően idegen környezetben is tud olyat alkotni, amitől az ember leteszi a haját.

Ezt a formulát érzem érvényesülni a Brandt Brauer Frick esetében is. Adott három pasas, akik komolyzenei előképzettséggel, zeneszerzés tanulása után kitalálják, hogy jópofa dolog ez a house meg techno, játsszunk vele egy kicsit – és olyan számokat raknak le, hogy készen vagyok. Mikor épp arról beszélgetünk időnként, hogy milyen idegesítő, hogy befejezetlen, 2-3 perces számokkal megrakott albumokat van pofája kiadni egy-egy producernek, hogy működik a sorozatgyártás meg a marketingvonat, akkor jön egy ilyen csapat, ami gyönyörű ívű, 7-8 perces számokkal felépített lemezt hoz ki, repetitív de lüktető ütemekkel, akusztikus hangszereléssel, minden egyes hangot a helyére téve. Tavalyi megismerkedésünk óta nagy szerelem nekem a Brandt Brauer Frick, úgyhogy csak a legjobb szívvel ajánlani tudom, hogy senki ne hagyja ki a koncertjüket április 5-én az A38-on.


Brandt Brauer Frick – Caffeine


The Brandt Brauer Frick Ensemble feat. Emika – Pretend


The Brandt Brauer Frick Ensemble bemutató (felvételek próbáról, stúdióból)

Flyer:

Játék

A játékban az alábbi kérdésre kell helyes megfejtést beküldened, így egy páros belépőt nyerhetsz az április 5-i Brandt Brauer Frick koncertre. A játékra viszont csak akkor jelentkezhetsz, ha a Kultblog közösség tagja vagy, amit egy Facebook page lájkkal jelezhetsz. A megfejtéshez a helyes válasz sorszámát kell elküldened a jatek@kultblog.hu címre 2012. április 2. (hétfő) éjfélig. Ne felejtsd el megadni a teljes neved és Facebook profilod címét is, hogy beazonosíthassunk, ha nyersz. Sorsolás és eredményhirdetés április 3-án (kedden).

Kérdés: Honnan ered a trió neve?

Lehetséges válaszok:

  1. Ebből a városból származnak
  2. Kedvenc gyerekkori meséjük címe
  3. Tagok vezetékneveiből

Ez a játék lezárult. A helyes megfejtés a Tagok vezetékneveiből (3-as) volt. A résztvevőket emailben értesítettük.