— Ajánló

— 2012. July 22. 13:14

— Írta: Nagy Nikoletta Anna

2012/08/17-19: Fekete Zaj Fesztivál 2012

Idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Fekete Zaj Fesztivál Mátrafüreden, a Sástónál. A feszt három színpadon vonultatja fel a hazai és külföldi underground különféle árnyalatait, amibe igény szerint kever súlyos alapokat Csihar Attilától kezdve az izlandi Sólstafírig a színvonalas fellépőgárda. Bónusz a szép környezet és a barátságos légkör.

Az egyik húzónév idén kétségtelenül a lassan húsz éve működő mexikói elektro-indusztriális Hocico, akik nyilván jót döngölnek majd a későnyári éjszakában a nyitónapon. A főszínpad és a szellemes nevű Painstage között felváltva lépnek majd színpadra a résztvevő zenészek, így semmiképp sem kell választásra kényszerülnie a közönségnek. Miután a Hocicón már jól kiugráltuk magunkat, pont átérünk a német, elektronikát gitárral keverő Xenomorph-ra.


Hocico – Untold Blasphemies (live)

A második, szombati napon a főattrakció az ősi népzene, sámánének és progresszív műfajok által inspirált egyedi és különleges VHK-Vágtázó Életerő lesz, akik nehezen találhatnának a zenéjükhöz jobban illő környezetet. Már előre várom, hogyan ejt révületbe mágikus szeánszuk.

Vasárnap az izlandi Sólstafir erősít rá a baljós, egészen fekete hangulatra, black metálból táplálkozó, poszt metállal átitatott sötét zenéjével. Ők magukkal hozzák aktuális turnépartnerüket, a finn Hexvesselt is, hogy ne kételkedhessünk abban, hogy a skandináv keményzene él és virágzik.


Sólstafir – Ritual of Fire (live)

Mindeközben olyan magyar produkciók kerülnek még a három színpad műsorára, mint a marionette ID, a Képzelt Város, a remek Entrópia Architektúra és a Pozvakowski, ha poszt vonalon mozgunk, vagy a sorban üdítő színfoltként ható Shapat Terror, ami kellemes sztóner rockkal, metállal kényezteti majd a közönséget.

Különleges kezdeményezés a “Sástónak is egy a vége”, melynek keretében a Kaldera duó (Tanka Balázs és Kovács Bence), Egyedi Péter, valamint Lisa Cuthbert adnak ingyenes, kívülről is látogatható koncerteket felhívva az érdeklődők figyelmét arra, hogy az ország legmagasabban fekvő tava az utóbbi években veszélybe került.


Shapat Terror – Mindent Ingyen (live)