— Ajánló

— 2012. December 2. 20:42

— Írta: Varga Csaba

2012/12/03: The Memorials @ Akvárium

Szokatlan hétkezdés egy hétfő esti koncerttel: az USA-ból érkezik egy The Memorials nevű formáció, ami valahol a jazzes art rock és punkos trash metal keresztmetszetben definiálható. (De tényleg.) További címkék: ex-Mars Volta dobos, fekete énekes csaj, féktelen zúzások. Hallgass bele, aztán gyere te is!

Nehéz nem hozzátenni még néhány gondolatot ehhez az ajánlóhoz. Először is, hogy fene se tudja, honnan csöppent ide ez a banda egy hétfő esti koncertre, de már néhány videó után teljesen biztos, hogy ezt muszáj élőben hallani. Elképesztően erős atmoszférája van a muzsikájuknak. Aztán ott van az is, hogy amellett, hogy hangulatában konzisztens és kívánnivaló, zeneileg teljesen kavargó: a gitárban benne van a funk és a lázadás egyaránt (Rage Against The Machine-re kerekednek az ajkak), a dobok elképesztően súlyos ritmusokat tekernek az ember agya köré (Mars Volta áthallás, nyilván, nem véletlen), az énekes csaj pedig pont nem öli el, hanem színezi (r&b és Clawfinger felváltva jön a szájából). Komoly értékek rejlenek ebben a zenében, ami egyszerre bír komoly művészi értékkel és operál metszően egyszerű (mondhatni: paraszt) eszközökkel.

Alább nézhetsz klipet, élő stúdió- és koncertfelvételt is. A középső amúgy egy élő stúdiókoncert része, ami teljes hosszában meghallgatható YouTube-on.


The Memorials – Fluorescent’s Unforgiving


The Memorials – Day Dreamer (live)


The Memorials – West Coast (live)