— Ajánló

— 2012. December 6. 22:23

— Írta: Varga Csaba

2012/12/11: Led Er Est @ Toldi

Az egész onnan kezdődött, hogy egyszer meghallottam a New York-i Led Er Est bemutatkozó albumáról a Scissors című számot, és nem volt menekvés. A régivonalas szintis gót romantika minden sebét felszakítva jött a szerelem, az pedig kész csoda, hogy december 11-én a Toldiban játszanak. Nem is kérdés, hogy első sor.

A zenekar analóg elektronikába oltott basszusgitárokkal és melankolikus énekelésekkal tarkított jammelések során verődött össze valamikor öt évvel ezelőtt, majd a Wierd Records jóvoltából látott napvilágot az első Led Er Est nagylemez, a Dust On Common. Ez az anyag úgy hasított bele a 2010-es évembe mint egy messiás, ami megmutatta, hogy a darkwave nem halott, és szinte megdöbbentően autentikus újdonságok tudnak születni a napja (holdja) alatt. Nem mellesleg ugyanebben az évben robbant be az O. Children zseniális első albuma is (amiről szerencsére volt annyi eszünk, hogy írtunk is).

A Led Er Est az alaphangján túl tud színesebb is lenni, de szerencsére azok a színek is csak a fekete különböző árnyalatai. Ilyen extra layerek azok számok, amelyekben felcsendül a ’80-as évek naív depresszióját nem kevésbé eredeti módon idéző analóg szintis elektronika, zajos-introvertált industrial és a dark sci-fi soundtrack hangulatokat hozó súlyos atmoszférazenék. Végeredményben a Led Er Est varázsa abban rejlik, hogy ha elég idős vagy, fantasztikus időutazás, ha elég fiatal, valami egészen új. Így csak ismételni tudom magam: nem is kérdés, első sor.

Margóra: a Scissors című számnak nincs hivatalos klipje, viszont találtam egy olyan videót, ahol a zene alatt a The Trip című film képei pörögönek – büntető párosítás. Csak a miheztartás végett, a Trip egy 1967-es film, amelyet Jack Nicholson írt, főszerepben Peter Fonda, és egy reklámfilmrendező mid-life crisis alatti LSD haluiról mesél.


Led Er Est – Scissors


Led Er Est – Turritopsis Blues


Led Er Est – Laredo


Led Er Est – Divided Parallel