— Ajánló

— 2009. September 21. 19:01

— Írta: Varga Csaba

Hangfoglalás: kiállítás és koncertsorozat október 2-4. között

Idén is megrendezésre kerül az utóbbi években növekvő figyelmet kapó Hangfoglalás, ami ezúttal is egyszerre közelít a hangtechnika és a szórakozás irányából. A programsorozat egyik bázisa a SYMA csarnokban tartott hangtechnikai kiállítás, ami a régi BMV vásárok zenei pavilonját idézi egy upgrade-elt verzióban, és annyi különbséggel, hogy az egyszerű szintiktől itt a kirakat már az űrhajószimulátor jellegű effekt processzorokig terjed. Akit érdekel a zenecsiholás akár akusztikus, akár elektronikus formában, annak mindenképp érdemes egy látogatást tenni ide a hétvégén, mert a gombokat élőben nyomogatni mindig a legnagyobb flash.

A Hangfoglalás másik pillére az a koncertsorozat, ami Budapest, Veszprém, Miskolc és Debrecen bevonásával történik majd október 2-4. között. Az idei esemény fő kiszemeltje Izland, ahonnan négy előadó is vendégeskedik majd, legjelesebbül Emiliana Torrini, akit majd ajánlgatunk külön. Honfitársai közül viszont említsük most meg a mostanában reklám- és sorozatzenékben imádott újhullámos folk egyik jeles képviselőjét, Lay Lowt. A név egy hölgyet takar, aki 26 évesen úgy fest mint egy 12 éves eszkimó kisfiú, a nevét pedig muszáj leírni, mert úgy hangzik, hogy Lovísa Elísabet Sigrúnardóttir. (Ugye.) Bájolóan kedves számait kihagyni vétek, hallgatni Torrini előtt lehet majd 2-án a Müpában. Ugyanitt lesz például a Hjaltalín nevű zenekar is, akik nem kevésbé beleszerethető muzsikát játszanak, és nem lehet máshogy jellemezni, mint tipikus izlandi, hallgassátok a MySpace-en.

Szintén izlandi vendégelőadó lesz az Ourlives, ami postrockos opuszokat gyúr powerpop balladákba, és ezt ontja majd a közönségre szintén október 2-án, de az A38-on. Illetve másnap Veszprémben is meg lehet majd nézni őket az Expresszó Klubban.

A Hangfoglalás keretében további külföldi és magyar bandák is fellépnek majd még itt-ott, a részletes programokért látogassatok hivatalos honlapot.